Treba li plaćati PDV-a na proviziju stranih turističkih agencija?

Ovo je pitanje koje iznajmljivači postavljaju jako često i iako ovo nije moje područje (moje područje su internet tehnologije u turizmu), zamoljen sam da na njega što bolje mogu odgovorim. Ukratko, odgovor je da. Duži odgovor slijedi.

Porezna uprava je rekla da svi trebaju plaćati PDV na proviziju stranih turističkih agencija. Njihovo obrazloženje možete pročitati ovdje: kliknite i otvorit će vam se mišljenje, a dalje ću izvući najinteresantnije zaključke.

Najviše privatnih iznajmljivača su tzv. “paušalci”, i za njih je posebno interesantno to što uopće nisu u sustavu PDV-a, a trebaju ga plaćati. Na koji način?

  • trebate zatražiti izdavanje PDV identifikacijskog broja od porezne uprave (ukoliko radite ili želite raditi sa stranom agencijom)
  • po primljenom računu strane agencije, trebate sami obračunati koliki je PDV (iako ga nema na računu)
  • za sve račune iz prethodnog mjeseca trebate uplatiti ukupan iznos PDV-a poreznoj upravi
  • nemate pravo na povrat PDV-a, jer niste u registru obveznika PDV-a

Svi ostali rade po istom principu, s tom razlikom što na kraju imaju pravo na odbitak PDV-a.

Dotakao bih se jednog pitanja, s kojima su se u obračunu PDV-a privatni iznajmljivači sreli i ističem da ovdje dajem svoje osobne mišljenje, a ne mišljenje Turističke zajednice ili bilo koga drugog.

Booking.com je zatražio da se PDV obračuna i plati od srpnja 2013. godine, trebate li to napraviti?

Ukoliko ste dobivali račune preko poslovnice iz Zagreba, za sve takve račune ne trebate obračunati PDV (nije strana agencija). Ukoliko ste dobivali račune od poslovnice iz inozemstva, smatram da ste trebali obračunati i platiti PDV, po pravilu da neznanje ne opravdava. E, sad, hoćete li to napraviti retrogradno, u prvom redu ovisi o vama, jer u svakom slučaju ste u prekršaju što to niste napravili na vrijeme. S druge strane, zbog toga što velika većina “”paušalaca”” to nije znala, zasigurno to nisu napravili, tako da u tome niste usamljeni.

Odgovori