Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Povijest zapisana u kamenu

Stigli ste u regiju svjetske kulturne baštine, tisućljetne povijesti zapisane u kamenu, regiju najvećeg arheološkog lokaliteta na hrvatskoj strani Jadrana – rimske Salone, vrhunskih muzeja i galerija, spomenika i kulturnih događanja, samostana i katedrala, kazališta i predstava na otvorenom. 

Kulturno nasljeđe ovdje su umjetnici stvarali u kamenu, mramoru i drvu zidova i palača ovdašnjih gradova. Od antike preko srednjovjekovne povijesti do današnjih dana, kultura i baština u Srednjoj Dalmaciji daju pečat svakom odmoru.

Svaki korak učinjen među kamenim kućama i palačama stoljetne povijesti svakog našeg grada, poseban je doživljaj. Povijesne jezgre kamenih gradova Splita i Trogira, zbog svoje slojevite kulturne baštine, našle su mjesto među svjetskim spomenicima kulture pod zaštitom UNESCO-a. Slikovite ulice, trgovi i crkve uvijek iznova dočaravaju raskoš talenta koji su nesebično, tijekom stoljeća stvaranja, ostavljali umjetnici i graditelji, dok muzeji i galerije otkrivaju najatrajktivnije eksponate slojevite povijesti.

SPOMENICI NA POPISU UNESCO-A: 

Dioklecijanova palača u Splitu 

Povijesna jezgra Trogira 

Starogradsko polje, Hvar

Stećci

NEMATERIJALNA KULTURNA BAŠTINA UNESCO-a

Sinjska alka

Vrličko nijemo kolo

Hvarska čipka od agave

Klapsko pjevanje

Procesija „Za križen“

digital nomads