Nautički turizam

Plavo more, mnogo sunca, rajske plaže i tisuće otoka

Hrvatska je zemlja s više od tisuću otoka, a Dalmacija je njezina perjanica u kojoj imate bezbroj mogućnosti kad je nautika u pitanju. Kristalno plavo more Srednje Dalmacije globalni je turistički hit kao i netaknuta priroda u kojoj se isprepliću guste borove šume sa šljunčanim ili pješčanim plažama.

Split, lučki mediteranski grad, bit će ishodišna točka vaših morskih aktivnosti. Iz Splita isplovite prema dalmatinskim otocima Braču, Hvaru, Šolti ili Visu ili pak samo istražite obalu s pučine.

Hedonisti će uživati u infrastrukturi luka i pristaništa, autentičnoj mediteranskoj gastronomiji, plavetnilu, suncu i tišini pučine. Avanturisti će dugo pamtiti izlete u neistražene špilje, ronjenje te otkrivanje divljih plaža, špilja i proplanaka.

A imamo nešto i za one koji možda ne žele ploviti, a željni su adrenalina. Na većini plaža u Dalmaciji pronaći ćete nešto za sebe. Bilo da je riječ o jet-skiju, ribarenju, morskom paraglajdingu ili vožnji s kajakom i pedalinom.

INFORMACIJE

Zaplovite u vašu sigurnu

luku

Sve potrebne informacije možete pronaći u nastavku

Ne znate odakle bi zaplovili, preporučujemo

Započnite vašu avanturu u Splitu, istinskoj mediteranskoj prijestolnici koja ostavlja bez daha, ili Trogiru, gradu muzeju posebnog doživljaja i raskošne povijesti.

Otkrijte Šoltu, otok divljine i nestvarne ljepote s bezbroj uvala. Svakako ne propustite istražiti ni Brač, otok kamena i maslinovoga ulja, a nakon toga otplovite na Hvar, najsunčaniji otok Mediterana s preko 2.700 sunčanih sati godišnje. Osjetite i autentičnu vibru Visa, mističnog otoka koji brižno “čuva” Mediteran kakav je nekad bio njegujući autohtoni dalmatinski način života. Istražite njegovu impozantnu vojnu povijesti i saznajte zašto je otok pola stoljeća bio izoliran od javnosti.

AKTIVNOSTI

Prijedlozi itenerara

3, 5 i 7 dana

Uronite u bogatu povijest, zapanjujuće krajolike i živopisnu kulturu dalmatinske obale dok krećete na putovanje koje traje 3, 5 ili 7 dana.

1. dan: Split – Brač
Split – Mediteranska prijestolnica koja zaista oduzima dah. Ovdje ćete istovremeno osjetiti duh davnih vremena i vibru urbanog grada na potpuno autentičan način. Prijepodne: Polazak iz Splita, plovidba do Supetra na otoku Braču (cca 2-3 sata, 10-15 nautičkih milja). Upoznajte najveći dalmatinski otok na kojem se susreću kultura, priroda, gastronomija i klesarstvo. Poslijepodne: Plovidba do željene uvale ili mjesta na Braču (1-2 sata, 5-10 nautičkih milja). Posjetite Bol i poznatu plažu Zlatni rat.
2.dan: Brač – Hvar
Prijepodne: Plovidba do Hvara (cca 2 sata, 10 nautičkih milja) najsunčanijeg otoka i mediteranske kulturne prijestolnice koja je postala mega destinacija. Poslijepodne: Istražite Hvar, posjetite tvrđavu i uživajte u noćnom životu Hvara.
3.dan: Hvar – Vis
Prijepodne: Plovidba do Visa (cca. 3-4 sata, 15-20 nautičkih milja), mističnog otoka impresivne ljepote i povijesti koji čuva izvorni Mediteran i njeguje dalmatinski način života. Ako koristite trodnevni itinerer, za povratak, udaljenost od Visa do Splita je oko 30 nautičkih milja, odnosno 4 do 8 sati plovidbe ovisno o vremenskim uvjetima.
4.dan: Vis – Komiža (Vis)
Prijepodne: Plovidba do Komiže (cca 1-2 sata, 5-10 nautičkih milja), grada na otoku Visu koji s pravom nazivaju malim rajem na zemlji. Poslijepodne: Istražite Komižu, posjetite Modru špilju na Biševu.
5.dan: Komiža – Rogač (Šolta)
Prijepodne: Plovidba do Rogača na Šolti (cca 4-5 sati, 20-25 nautičkih milja), otoka divlje i nestvarne ljepote s bezbrojnim uvalama koje vole pravi pustolovi i otkrivaju gurmani. Poslijepodne: Posjetite Rogač na Šolti i potpuno se opustite. Ako koristite petodnevni itinerer, za povratak, udaljenost od Šolte do Splita je 10-15 nautičkih milja, odnosno 2 do 4 sata plovidbe ovisno o vremenskim uvjetima.
6.dan: Šolta – Trogir
Poslijepodne: Plovidba do Trogira (cca 2-3 sata, 10-15 nautičkih milja), grada sa stoljetnim povijesnim muzejom. Večer: Istražite ulice Trogira, posjetite povijesne znamenitosti i uživajte u trogirskoj atmosferi.
7.dan: Trogir – Split
Poslijepodne: Povratak u Split (cca 1-2 sata, 5-10 nautičkih milja). Slobodno vrijeme u Splitu, možete istražiti Dioklecijanovu palaču ili se opustiti na Rivi.

INFORMACIJE

Prepustite se

Ako nemate vlastito plovilo, a želite upoznati sve čari Jadrana, možete unajmiti plovilo i upustiti se u avanturu krstarenja predvođeni stručnim osobama prema vašem ili unaprijed određenom programu.

Plovite
održivo

Hrvatska se može pohvaliti jednim od najčišćih mora. Putujući ovim prekrasnim krajevima potičemo održivi turizam kako bismo očuvali ljepotu Jadrana za buduće generacije. Zalažemo se za očuvanje čistoće našeg mora te vas pozivamo da putujete odgovorno i uživate u ljepoti Dalmacije, čuvajući je za buduće posjetitelje.

U partnerstvu s Green Sail, koji blisko surađuje s pružateljima usluga nautičkog turizma kako bi potaknuli rješenja za pitanja održivosti, potičemo očuvanje naše prirodne baštine. Kroz obrazovanje, praktične programe i svoju mrežu partnera i članova, Green Sail pokret promiče koncept održivog eko-turizma za zaštitu mora i oceana na koje se toliko oslanjamo.

LISTA GREEN SAIL CHARTER TVRTKI (VEF CERTIFICIRANI i PARTNERI)

Što je VEF – Vessel Environmental Footprint (VEF) je sustav ocjenjivanja plovila koji mjeri emisije i mjere održivosti na plovilu.

Želite otkriti kako održivo ploviti, želite ići na eko turu ili želite sudjelovati u akcijama čišćenja, saznajte više na Green Sail

U partnerstvu s:

Otkrijte

Baštinu

More i pomorstvo utkani su u dušu Dalmacije, a nautička povijest počinje prije više od 2000 godina u srednjoj Dalmaciji. Diljem Splitsko-dalmatinske županije kriju se podvodna blaga koja otkrivaju bogatu i raznoliku povijest ovog podneblja koje je ostavilo traga u kulturi Dalmacije u brojnim sferama. Istražite više u brošuri Podvodna baština

Ples
na moru

Dalmatinska obala i otoci najljepša su kulisa za ples brodova na moru. Sudjelujte i/ili doživite regate u Dalmaciji.

U Srednjoj Dalmaciji tijekom 2024. godine očekuje se više od 50 regata namijenjenih za one koji tek žele po prvi put iskusiti jedrenje pa do rekreativaca i profesionalnih natjecatelja. Osjetite čari i prizore na jedistven način uživajući u prizorima brodskih jedara vođenih vjetrovima i plavim morem.

Pronađite aktivnost

Svatko ima drugačiju ideju o tome kako želi provesti svoj odmor.

Lokacija
Baška Voda
Bol
Brač
Brela
Drvenik
Dugi Rat
Dugopolje
Gradac
Hvar
Igrane
Imotski
Kaštela
Klis
Komiža
Makarska
Marina
Milna
Okrug
Omiš
Podgora
Podstrana
Postire
Pučišća
Seget
Selca
Šestanovac
Sinj
Solin
Šolta
Šolta
Split
Supetar
Sutivan
Trilj
Trogir
Tučepi
Vis
Vrgorac
Vrlika
Živogošće
Aktivni turizam
Tematska staza Velić Grab
Trilj
Aktivni turizam
Bike routes
181-The river of Sighs
Omiš
Aktivni turizam
Bike routes
180-On the Foot of Omiš Dinara
Omiš
Aktivni turizam
Bike routes
141-Through the ancient Podstrana hamlets
Podstrana
Aktivni turizam
Bike routes
140-Along the sunny side of Perun
Podstrana
Aktivni turizam
Bike routes
45-Riviera Okrug
Okrug
Aktivni turizam
Bike routes
801-Following Queen Teuta’s Footsteps
Šolta
Aktivni turizam
Bike routes
800-The sunset trail above 7 islets
Šolta
Aktivni turizam
Bike routes
122-A window to the stars
Split
Aktivni turizam
Bike routes
121-Marjan Mountain Bike trail
Split
Aktivni turizam
Bike routes
120-Our Lady of Prizidnica trail
Split
Aktivni turizam
Bike routes
80-The history of warriors
Solin
01
/
31

Destinacija kroz cijelu godinu

Predsezona i posezona nude jedinstvene prilike turistima da dožive destinaciju izvan najveće gužve.

Predsezona

Uživajte u srednjoj Dalmaciji neposredno prije ljetnih vrućina i izbjegnite gužve. Predsezona je idealno vrijeme za posjet Dalmaciji. Tko rano rani dvije sreće grabi!

Posezona

Posezona u srednjoj Dalmaciji nipošto nije kraj ljeta. Temperatura ostaje ugodna do studenog, savršeno za produljenje vašeg boravka!

Visit us on instagram