Potrebna dokumentacija

Korisne informacije za nautičare

Prilikom uplovljavanja u unutarnje morske vode i teritorijalno more Republike Hrvatske zapovjednik plovila je dužan uploviti najkraćim putem u najbližu luku otvorenu za međunarodni promet radi obavljanja granične kontrole te ishoditi vinjetu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi.

Osim toga, potrebna Vam je potvrda o paušalnom plaćanju boravišne pristojbe, uobičajeni brodski dokumenti (svjedođba o tehničkom pregledu/upisni list) i polica osiguranja. Također, potrebna Vam je i dozvola za upravljanje brodicom/jahtom i VHF dozvola.

Luke otvorene za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj su: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša-Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Vela Luka, Ubli (Lastovo), Ploče, Metković i Dubrovnik. Sezonski (od 1. travnja do 31. listopada) su otvorene i ove luke za međunarodni promet: ACI marina Umag, Novigrad (Istra), Sali, Božava, Primošten-Kremik, Stari Grad (otok Hvar), Hvar (luka), Vis (luka), Komiža, Cavtat.

Vinjeta

Vinjeta je oznaka kojom se dokazuje prijava dolaska, ispunjenje uvjeta za plovidbu u Republici Hrvatskoj te plaćanje naknade za sigurnost plovidbe, svjetlarinu, pomorsku informativnu kartu i upravnu pristojbu. Rok valjanosti vinjete jest od dana izdavanja do kraja tekuće godine. Vinjetu mora imati plovilo čija je dužina 3 metra ili veća, kao i plovilo dužine manje od 3 metra čija je ukupnu snaga porivnih strojeva 5 kW ili veća. Vinjetu ne moraju imati plovila na vesla, bez obzira na svoju dužinu.

  • Popis posade i putnika
  • Dokaz da je plovilo sposobno za plovidbu
  • Dokaz da je osoba koja zapovijeda plovilom sposobna upravljati plovilom
  • Dokaz o osiguranju
  • Dokaz o vlasništvu plovila odnosno punomoć

Turistička pristrojba

Turistička pristojba  za vlasnike plovilia ili korisnike plovila se plaća isključivo online putem portala nautika.evisitor.hr. Portal je dostupan na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku i podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova. Nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila ili prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije što je najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji.

Prije napuštanja hrvatskih teritorijalnih voda kapetan plovila mora:

  • proći graničnu kontrolu u jednoj od luka ulaska za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj
  • ovjeriti Popis posade i Popis gostiju

Aplikacija Nautički informacijski servis (nIS) namijenjena je zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima, kupačima i drugim osobama koji provode vrijeme uz obalu i na moru. Aplikacija je izrađena u višejezičnoj inačici na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku.

Visit us on instagram