Gastro & Wine

Ljubav ide kroz želudac, kaže poznata izreka! Upoznajte se s dalmatinskom ljubavnom pričom kroz opojne okuse i mirise lokalne kuhinje uz tradiciju vinske kapljice

Okusite najbolje od

Dalmacije

DOŽIVITE

Jedna od najzdravijih kuhinja na svijetu, bazirana na laganoj mediteranskoj noti. Vaša će osjetila očarati šarenilo slanih i slatkih okusa! Zaronite u eno – gastro bajku Srednje Dalmacije

Okusite
Prije nego što dođe na vaše stolove dalmatinski pršut suši se na buri i dimu čak dvije godine! Stari znalci drže se ovog zlatnog pravila. Svakako nemojte zaobići Vrgorac, jedno od najpoznatijih mjesta u Hrvatskoj po proizvodnji pršuta
Okusite
Znate li kako je riba bakalar, inače nastanjena u hladnim sjevernim morima, dospjela u Dalmaciju? Mletački kapetan Pietro Querini, nakon doživljenog brodoloma u Norveškoj u 15. stoljeću, postao je „uvoznik“ bakalara kojega je potom doveo i u naše podneblje. Danas su blagdani u Dalmaciji nezamislivi bez bakalara
Doznajte
Iako postoje mnoge priče o povezanosti Dioklecijana i Splita, jedna od legendi koja kruži jest da je rimski car u okrilju svoje palače obožavao saditi povrće i kupus
Okusite
Hvarska gregada jednostavno je, a tako ukusno riblje jelo koje odlično prija za ručak ili večeru. Riječ je o jednom od najstarijih ribarskih jela koje se nekada pravilo samo od sitne bijele ribe koja se nije mogla iskoristiti na drugi način osim kuhanja s povrćem
Okusite
Brački janjci i kozlići na glasu su od antičkih vremena. Posebno je cijenjen „vitalac“, janjeće iznutrice koja se nabadaju komad po komad na tanki ražanj, omotane janjećom maramicom

Arancini

Nema ljepšeg nego kada se vašim domom širi miris naranče. U Dalmaciji je ušećerena narančina korica zvana arancini tradicionalna delikatesa koju morate isprobati. Potražite ovu slasticu u domaćim trgovinama i ponesite komadić Dalmacije natrag sa sobom

AKTIVNOSTI

Gastro aktivnosti po destinacijama

Saznajte zašto se mnogi zaljubljuju u gastronomiju srednje Dalmacije.

Maslinovi puti
Kultura masline i maslinovoga ulja duboko je ukorijenjena u svakidašnji život otoka Brača. Prošetajte maslinicama pitoresknog bračkog naselja Mirca i doznajte iz prve ruke koje sorte uspijevaju u ovome podneblju te kako se priprema jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu
Kaštela – pradomovina Zinfandela
Napravite turu kaštelanskim vinarijama i upoznajte mjesto odakle potječe kalifornijska vinska sorta Zinfandel koja je u 19. stoljeću prenesena u Ameriku. Dugo je podrijetlo Zinfandela bilo nepoznanica, no stručnjaci su nedavno utvrdili kako ta sorta ustvari potječe iz Dalmacije te dijeli isti DNK s kaštelanskim Crljenkom
Imota Bike & Wine
Imotski je svake godine domaćin sportsko – gastronomske manifestacije u sklopu koje na biciklu obilazite bajkovite zelene krajolike, a tijekom predaha degustirate vina domaćih vinara. Najpoznatija biciklijada u Imotskoj krajini svake godine privlači stotine zaljubljenika u prirodu i vinsku kapljicu

Visit us on instagram