Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Počastite vaše nepce nezaboravnim okusima jednostavne i zdrave dalmatinske kuhinje, kao spoja Mediterana i okusa i mirisa hrane Dalmatinskog zaleđa. Lagano kuhana i lako probavljiva jela s mnogo ribe, maslinova ulja, povrća i začinskih trava, uz raznovrsno aromatično bilje, peršin i češnjak tvore malu kulinarsku tajnu.

Uz miris lovora, ružmarina ili bosiljka, u jelima Srednje Dalmacije neizostavni su kapari i masline koji se serviraju uz sva predjela, a osobito uz dalmatinski pršut sušen na buri i ovčji sir. Posebno mjesto pripada ribi koja se priprema pečena na gradelama, na brudet ili kuhana, dok se školjke i rakovi  tradicionalno pripremaju na buzaru.

U proljeće su nezaobilazne artičoke s bobom i bižima, jedan od specijaliteta dalmatinske kuhinje. Najpoznatiji način pripreme mesa je pašticada s domaćim njokima i janjetina ispod peke. Osim toga, na trpezi su uvijek rado viđeni sinjski arambaši, pohani žablji krakovi, gratinirani puževi, pršut i panceta Cetinske krajine, a vi svoju dalmatinsku gastro priču obavezno zasladite rožatom ili trogirskim rafiolima.

Na Braču probajte vitalac, janjeće iznutrice obavijene plućnom maramicom i pečene na ražnju te janjeće tripice ili kozlić na ražnju. 

Na Hvaru probajte gregadu, riblji jušni složenac koji se priprema na pirjanoj kapuli i to na laganoj vatri. 

Na Visu koji je posebno poznat po ulovu jastoga treba probati jastog s tjesteninom ili na salatu, višku pogaču i viški hib, desert od mljevenih smokava. 

UŽIVAJTE U OKUSIMA:

Dalmatinski pršut je specijalitet nastao sušenjem mesa nogu svinje na dimu i buri. Zbog svog specifičnog okusa smatra se jednim od najoriginalnijih proizvoda hrvatske kuhinje.

Soparnik je vrlo jednostavno jelo pripremljeno od blitve, mladog luka i peršina, između dva sloja najjednostavnijeg tijesta.

Gregada je jelo  po kojem je Hvar poznat, a nastala je kao ribarska hrana u kojoj su juha i glavno jelo u jednom. Za dobru gregadu treba dva kilograma bijele ribe, maslinovo ulje, krumpir i začinsko bilje.

Dalmatinska pašticada je tradicionalno i reprezentativno dalmatinsko jelo od goveđeg buta. Priprema se i kuha vrlo dugo i uključuje mariniranja govedine u octu ili vinu najmanje 24 sata, a zatim kuhanje od 4-6 sati.

Rožata je dalmatinski tradicionalni kolač od jaja s preljevom od karamele, ponos dalmatinskog slastičarstva.

Hrapoćuša je autentična slastica koja se u Dolu na otoku Braču spravlja već 350 godina. Oduvijek se jela na proslavama, zovu je i „kamenom tortom“ zbog karamelizirane skute (bračkog mladog sira).

Janjetina s ražnja prastaro je jelo čija se receptura stoljećima nije mijenjala. Meso nataknuto na ražanj peče se na žeravici, začinjeno tek morskom solju i mediteranskim travama.

Gusarska plata poslužuje se u okolici Omiša, a čine je pohane žabe, brudet od jegulje, zelena manistra s plodovima mora, rižot od crnila sipe i puževi pripremljeni na seljački način. Uz domaći kruh ispod peke i crno vino iz omiškog vinogorja, spoj je povijesti i tradicije.

DOŽIVITE

Zelene tržnice

Tijekom boravka u Srednjoj Dalmaciji ne propustite posjetiti neku od otvorenih zelenih tržnica u našim gradovima i mjestima, kao i ribarnice koje u ponudi imaju svježu ribu. Poseban je doživljaj osjetiti mirise i okuse voća i povrća ubranog tek nekoliko sati ranije i dopremljenog na prodaju. Uronite u zaboravljeno bogatsvo boja, svježine i mirisa vrtova i voćnjaka.

digital nomads