Atraktivne lokacije za ronjenje u Dalmaciji

Published in Ronjenje

Otok Brač

- Rt Ptičji rat kod mjesta Povlja spada među zanimljivije zidove na području Brača. Lokacija je geološki zanimljiva zbog svoje pozicije između strmih obronaka Biokova i lokacije Vrulja na kojoj se nalaze podvodne špilje i kanali iz kojih izbijaju rijeke ponornice.

- Uvala "Lučice" se nalazi na južnoj strani otoka Brača. Ulaz u špilju je na 3 m, a spušta se okomito na 25 m. Desna strana je duboka 34 m , a tunel na lijevoj strani dubok je 44 m. U špilji se mogu vidjeti veliki gofovi koji plivaju zajedno s roniocima. U špilji se može roniti uz prirodno svjetlo, dok su u tunelu potrebne podvodne svjetiljke.

- Istočno od otočića Mrduja na dubini od 40 m nalazi se olupina broda "Meje". Brod dužine 30 m leži na pijesku dok se pramac broda nalazi na dubini od 47 m. Ronjenje je moguće po kabinskom dijelu broda. U samoj blizini broda nalazi se i zid na dubini od 25 m gdje se roni u povratku s olupine. Zbog dubine na kojoj se nalazi brod, preporuča se tehničko ronjenje s plinskim mješavinama.

Otok Šolta

- Olupina ribarskog broda „Ribolovac" potopljena je na sjevernoj strani otoka Šolte, kod Stomorske na poziciji Pelegrin, leži na dubini od 20 metara i pogodna je za sve kategorije ronioca.

- Uz rt uvale Livka se nalazi Galerija s okomitim zidom i špiljom na 35 m dubine. Na dnu špilje leži antičko sidro. Uz dobru vidljivost, moguće je snimanje.

- Jorija predstavlja zid s velikom špiljom kojoj je ulaz na 15 m, dok njezin strop završava pred površinom. Lokacija je pogodna i za početnike, zbog male dubine ronjenja i prostranosti u špilji lokacija je pogodna za trenažna ronjenja u špiljama.

- Lokacija Piramide smještena je u uvali Travna. Od zapadnog rta uvale u smjeru juga nalazi se 6 podvodnih vrhova u obliku piramide. Prvi vrh je na 25 m dok su ostali na 35 m dubine. Baze vrhova su na 34 do 56 m. Vidljivost je odlična, dok je lokacija preporučljiva naprednim kategorijama.

- Vela Ploča predstavlja zid koji počinje na 6 metara dubine i završava na 45 m, s gorgonijama i jastozima. Zbog male dubine početka zida pogodan je i za početnike.

- Sipuja se nalazi u uvali Stracinska. Predstavlja podvodni zid koji počinje na 25 m dubine s podnožjem na 45 m. Zid je pun rupa, procjepa, kanjona i gorgonija tako da pogoduje nastanjivanju mnogih ribljih vrsta. Preporučljiv je podvodnim snimateljima više kategorije.

- Marie Grota se nalazi na dubini od 6 m. Čini je ulaz u špilju koja se okomito spušta do dubine od 25 m gdje je izlaz iz špilje. Nakon izlaska iz špilje, nastavlja se ronjenje po zidu koji ide do 40 m dubine. Lokacija je pogodna za podvodno foto – video snimanje.

Otok Vis

- Trgovački brod „Teti" se zbog lošeg vremena ili navigacijske pogreške nasukao 1930. godine na otočić Mali Barjak te potom potonuo. Brod leži na dubini od 14 do 35 metara te je stoga pogodan za sve kategorije ronioca. Krma mu je vrlo dobro očuvana kao i brodsko skladište koje je puno granitnim blokovima koje je prevozio. Zbog uspravnog položaja, obrasle palube, karakterističnog kormila na krmi čest je motiv podvodnih fotografa.

- „Vassilios T", grčki je teretni brod koji je na putu za Veneciju udario u stijene rta Stupišće. Leži na boku, na dubino od 30 - 38 m, fascinira svojom veličinom velikim brodskim skladištem, lijepim pramacem s ispuštenim sidrom.
Pogodno za ronioce svih kategorija jer se nalazi neposredno uz obalu. Preporučljiv je za napredne ronioce, a s desnog najplićeg boka mogu razgledati njegove dijelove i početnici.

- „Ursus", tegljač kojega je 1941. potopila britanska podmornica. Nalazi se na dubini od 45 do 55 metara u položaju kao da plovi dek se uz brod nalazi i dugo čelično uže teglenice.
Na krmi se uočavaju slova URSUS. Očuvana je strojarnica i pramčani top.
Zaron zahtijeva zaron po konopcu u plavo do samog broda.

- Brioni je bio putničko - teretni parobrod koji je potonuo uz jugoistočnu obalu Visa, a prema nepotpunim podacima smatra se da je u lošem vremenu udarom u obalu te se nasukao na otočić Ravnik, te ubrzo potonuo. Zbog dubine od 50 od 60 metara lokacija je dostupna isključivo roniocima koji su obučeni za ronjenje s plinskim mješavinama. Leži na lijevom boku i obrastao je brojnim spužvama i koraljima. Pogodan je za podvodno snimanje.

- B-17 je olupina uz južnu obalu Visa. Leži na dubini od 75 metara, taj dobro očuvani borbeni zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva iz Drugog svjetskog rata koji je nakon bombardiranja Maribora zbog oštećenja trupa i motora morao prisilno sletjeti uz obalu Visa. Bombarder Boeing B-17G smatra se ratnim grobom. Uron na ovoj lokaciji dozvoljen je isključivo za ronioce koji raspolažu opremom za tehničko ronjenje s plinskim mješavinama.

- „Fortunal" je ribarski brod u vrlo dobrom stanju na lokaciji koja ima odličnu vidljivost. Nalazi se uz sjevernu obalu Visa. Lokacija dostupna ronilačkim centrima iz Visa i iz Komiže. Na brodu su još uredno složene mreže, ribarska oprema, antene komunikacijskih uređaja na jarbolima te ostala brodska oprema. Lokacija je privlačna za podvodne snimatelje.

More in this category: Potrebno znati o ronjenju »

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok