facebook  youtube  instagram logo

Newsletter No. 1 - 2021

 

header 1 2021

Dragi prijatelji i poslovni partneri,
na pragu smo nove poslovne godine koju već na početku obilježava intenzitet epidemioloških mjera koje se na emitivnim tržištima donose radi usporavanja i obuzdavanja pandemije koronavirusa. Istovremeno tugujemo i u mislima smo sa onima koje su pogodili razorni potresi i ostavili ih bez domova, a kojima i iz Splitsko-dalmatinske županije stiže pomoć i pruža se ruka prijateljstva i  podrške, među kojima i ugostiteljsko-turističkog sektora.
Unatoč svemu tome, sa optimizmom gledamo u nadolazeće mjesece i proljeće koje bi uz cjepivo moglo obuzdati širenje virusa, pružiti sigurnost putnicima i vratiti brojnije goste na međunarodna putovanja. Iako je pred turističkim sektorom Splitsko-dalmatinske županije još uvijek puno neizvjesnosti, vjerujemo da će godina u koju smo zakoračili, uz cjepivo i pridržavanje epidemioloških mjera, donijeti postupni trend željenog turističkog oporavka. Sva istraživanja pokazuju kako su turisti željni odmora, putovanja i bijega od stresa koji su proživljavali protekle godine, pa bi smirivanjem epidemioloških opasnosti međunarodni turizam trebao dobiti novi zamah, a time i očekivani povratak popularosti Srednje Dalmacije kod putnika.
U međuvremenu, cilj nam je pozicionirati se kao dobro pripremljena destinaciju koja svojim gostima može jamčiti siguran i kvalitetan boravak. Trendovi odmora za 2021. godinu govore kako će gosti kod odabira mjesta za odmor beskompromisno tražiti sigurnost za svoje zdravlje. Zato se u pripremama za sezonu treba usmjeriti na aktivnosti kojima će se jamčiti upravo to i gostima poslati jasna poruka o našim aktivnostima i poboljšanjima usluge na tragu održivog turizma.
Svjesni smo da ni u 2021. godini turistički sektor Srednje Dalmacije neće biti pošteđen stalnih i brzih promjena planova i prilagodbi novim okolnostima. Ali u sve to sada ulazimo spremniji zbog iskustava lanjskih turističkih mjeseci u kojima je Splitsko-dalmatinska županija uspjela realizirati 45 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa. U sasvim novim i stresnim okolnostima, naš je turistički sektor u kratkom roku svoju ponudu prilagodio novim zahtjevima i tako omogućio dolazak i odmor 1,3 milijuna gostiju u komercijalnim objektima koji su u 2020. stigli i odmarali se u našoj županiji.
Zato odgovornim ponašanjem i pridržavanjem epidemioloških mjera i sami možemo pomoći da povratak putovanja i ponovni dolazak naših gostiju bude što brži, a oporavak našeg turizma što uspješniji.
Dobro nam došli u Srednju Dalmaciju!.


stella 2015

Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinska županija ostvarila 45% noćenja iz 2019.

avisitor 1 2021

U protekloj turbulentnoj godini je nakon značajnog pada turističkih dolazaka i noćenja gostiju u prvim polugodištu kojeg je obilježila pandemija COVID 19 koja je prekinula putovanja u cijelom svijetu, u Splitsko - dalmatinskoj županiji zabilježen je ohrabrujući oporavak u srpnju i potom nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u kolovozu. Nakon uvrštenja Splitsko - dalmatinske županije na crvenu listu krajem kolovoza, s tržišta Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije i Slovačke je došlo u rujnu do značajnog pada broja dolazaka i noćenja u odnosu na rujan prethodne godine što se produžilo do kraja godine posebno nakon uvođenja lockdowna na području cijele Hrvatske i nemogućnosti održavanja adventskih događanja i sadržaja te otkazivanja hotelskog ispraćaja stare godine.
Unatoč brojnim poteškoćama, u komercijalnom smještaju u 2020.godini na području Splitsko-dalmatinske županije boravilo 1.238.260 turista koji su ostvarili 8.073.385 noćenja pa je na razini cijele 2020. godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu. U protekloj godini najviše stranih gostiju došlo je iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije. Najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općini Baška Voda. Podacima o turističkom prometu u komercijalnom smještaju županije treba pribrojiti i one iz nautike u kojoj je u Splitsko-dalmatinsku županiju u 2020. godini stiglo 82.179 nautičara koji su imali 567.465 noćenja, ostvarivši tako 36 posto prometa iz 2019. godine. Najviše nautičara u prošloj godini stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Slovačke.
Više...

Održana online sjednica Skupštine TZ Splitsko – dalmatinske županije

sdz 1 2021Dana 28. prosinca  2020. održana je prva redovna online sjednica Skupštine Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije na kojoj su članovi Skupštine izjašnjavanjem putem e-maila usvojili Godišnji program rada TZ SDŽ za 2021. godinu. Sukladno Programu rada za iduću godinu, Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije pojačat će marketinške i promotivne aktivnosti u predstavljanju turističke ponude Srednje Dalmacije s naglaskom na sigurnost i dobru pripremljenost posebno u okolnostima kada se očekuje smirivanje pandemije zbog velike procijepljenosti europskog stanovništva. Sukladno tome očekuje se povećano zanimanje za odmor i putovanja, a dodatno će se ojačati i aktivnosti TZŽ u koje će se moći uključiti lokalne turističke zajednice. Također, članovi skupštine su usvojili izmjene i dopune godišnjeg programa rada i rebalans Financijskog plana Turističke Zajednice Splitsko – dalmatinske županije za 2020. godinu..
Više...

Film "Central Dalmatia - A Dream Waiting For You" osvojio nagradu za najbolji film

dream 1 2021Film "Central Dalmatia - A Dream Waiting For You" Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije (redateljica Antea Ratković, producent: Marko Kapitanović, produkcija: Moonstone Production) osvojio je nagradu za najbolji film u kategoriji "Tourism destination - Region" na međunarodnom festivalu turističkog filma "Stars of Wild Beauty" koji se održao u Podgorici u Crnoj Gori od 25. do 30. prosinca 2020. godine.
Ovaj festival je okupio autore turističkih filmova iz cijelog svijeta, a zbog situacije s Covid-19 pandemijom, svečana dodjela nagrada se nije mogla održati..
Više...
Facebook

Dioklecijanova palača od leda na svjetskom Festivalu snijega i leda u Kini

dioklecijanova 1 2021Na najvećem i najpoznatijem svjetskom Festivalu snijega i leda, koji se održava u Harbinu na sjeveru Kine, po prvi je put izložena ledena skulptura koja predstavlja Hrvatsku, a riječ je o dijelu Dioklecijanove palače, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Kini Franka Gulin.
„Prilikom izrade ledene palače cara Dioklecijana organizatori su ovaj vrijedan spomenik kulture pozicionirali u samo središte izložbe predstavivši palaču kao jednu od rijetkih ostavština Rimskog Carstva koja i danas živi sa svojim stanovnicima. Ovo je odlična prilika za promociju Hrvatske na kineskom tržištu jer je riječ o iznimno popularnom i jedinstvenom svjetskom događaju“, istaknula je Gulin.
Harbin Ice and Snow Festival održava se svake godine od 1963. u gradu Harbinu na sjeveru Kine u pokrajini Heilongjiang, a danas je najveći i najposjećeniji festival snijega i leda na svijetu koji godišnje privuče više od 18 milijuna posjetitelja. Prvi sudionici na festivalu u početku su bili samo Kinezi, no festival se ubrzo pretvorio u veliko međunarodno natjecanje u izradi ledenih i snježnih skulptura.
Više...

Splitsko–dalmatinska županija i TZ SDŽ pomažu Sisačko – moslavačku županiju

petrinja 1 2021Župan Blaženko Boban je nakon potresa u Sisačko – moslavačkoj županiji posjetio razrušenu osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ u mjestu Gora u Petrinji koju će obnoviti Splitsko-dalmatinska županija.- Splitsko-dalmatinska županija ima već od ranije tradiciju pomagati potrebitima. Sjetimo se kako smo obnovili zgradu Gradske uprave u Vukovaru i pripadnu prometnicu. Tako ćemo i ovdje pomoći jer nikad ne znate kada vas može snaći nevolja. Odlučili smo se na školu jer inače u našoj županiji brinemo najviše o mladima i o ruralnim dijelovima. Cilj je da u novoj školskoj godini učenici budu ponovno u svojoj školi.“ – istaknuo je župan Boban koji je nakon obilaska uručio ravnateljici i 8 računala za školu.
TZ SDŽ donirala je odmah nakon potresa 20.000 kuna namijenjenih za sanaciju štete u Sisačko - moslavačkoj županiji. - Financijska donacija uplaćena je na račun Turističke zajednice Sisačko – moslavačke županije. Suosjećamo sa svima koji su u ovom nizu potresa izgubili nekog od svojih najmilijih ili dom u kojem žive ili pretrpjeli značajnu materijalnu štetu. Također smo uputili dopis lokalnim TZ na području županije da u skladu s mogućnostima uplate sredstva za pomoć potresom pogođenom području. Sve građane koji su voljni ustupiti svoje apartmane postradalima ili volontirati i tako pomoći stradalima, podsjećamo kako je važno da se prijave u bazu volontera Crvenog križa jer će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć – rekao je Joško Stella, direktor TZ Splitsko – dalmatinske županije.
Više...

Zračna luka Split

asplit 1 2021Zračna luka Split je u 2019. godini izravnim letovima šezdeset europskih zrakoplovnih kompanija s više od stotinu letova dnevno tijekom ljetnih mjeseci bila povezana sa više od stotinu gradova širom Europe te je u 2020.godini, uz izvrsne najave, planiran daljnji porast u odnosu na rekordnu 2019. godinu  kada je ostvareno 3,3 miljuna putnika. Sredinom ožujka epidemija COVID 19 zatvorila je gotovo sve europske zračne luke pa i Zračnu luku Split. Redoviti međunarodni promet započeo je tek 29.svibnja 2020.godine i postupno rastao. To je trajalo do 20. kolovoza kada je Hrvatska na epidemiološkim kartama Europe obojena u „crveno“ pa su se prekinuli dolasci zbog obustave letova. Zato je u protekloj 2020. godini Zračna luka Split ostvarila je 40 posto letova u odnosu na 2019., a prosječna popunjenost zrakoplova bila je 50-60 posto raspoloživih sjedala pa je u 2020. Godini kroz Zračnu luku prošlo 674.366  putnika što čini 20,4 posto u odnosu na 2019. godinu.
S obzirom da se u 2021. očekuje brza provedba cijepljenja u cijelom svijetu, povratak na rezultate iz 2019. godine mogli bi se ostvariti u 2024. godini. Prihvaćanje prijedloga predstavnika zrakoplovne industrije o primijeni jedinstvenog antigenskog testiranja svih odlaznih putnika u zračnim lukama s brzim rezultatima testa s kojim bi se izbjegla karantena u dolaznim zemljama bi bio značajan poticaj putnicima da koriste zračni prijevoz i ubrzao bi povratak na rezultate iz 2019.godine.
Više...

Otvoren Hrvatski dom, splitski hram glazbe i umjetnosti

hrvatski dom 1 2021Grad Split je nakon više desetljeća dobio reprezentativnu koncertnu dvoranu - Hrvatski dom u zgradi koja je izgrađena 1908. godine i u čiju je izvornu obnovu utrošeno 25 milijuna kuna. Cjelovitom obnovom zgrade Hrvatskog doma u Splitu, uz građevinsku sanaciju i revitalizaciju interijera, taj je objekt dobio svoje izvorno stilizirano pročelje. Grad Split inicirao je uređenje zgrade još 2005. godine sa željom da se, uz obnovljeno Kazalište lutaka u prizemlju, na prvom katu dvorišnog krila uredi manja koncertna dvorana s pratećim sadržajima na katovima uličnog krila. Kako se ističe u izviješću Konzervatorskog odjela u Splitu, pristup obnovi usmjerila je valorizacija zgrade kao vrhunskog spomenika secesije u kojem je dekoracija sastavni dio arhitektonske kompozicije s kojom tvori jedinstvenu cjelinu, a izvorni izgled zgrade ocijenjen je najvećom vrijednošću zgrade. Objekt je prilagođen svim suvremenim zahtjevima u pogledu pristupačnosti, zaštite na radu, zaštite od požara, kondicioniranja zraka, a dvorana je opremljena u skladu s vrhunskim standardima multimedije.
Više...

Krajem godine hotel Marriott otvara vrata u Splitu

marriot 1 2021Gradnjom posljednje, 27. etaže splitski Dalmatia Tower sa svojih 135 metara visine  bit će najviša zgrada u Hrvatskoj i među najvišima u Europi. U sklopu objekta poslovati će hotel s četiri zvjezdice Courtyard by Marriott koji će se smjestiti na višim katovima, od 16. kata naviše. Na najvišem vrhu zgrade  osim soba hotela bit će i panoramski restoran s terasom. Pozicija hotela, samo petnaestak minuta šetnje do povijesne jezgre grada te dvadesetak minuta vožnje do splitske zračne luke, čini ga idealnim odabirom za smještaj poslovnih ljudi kojima je taj brend prije svega i namijenjen. Međunarodnim energetskim certifikatom LEED svim korisnicima zajamčeno je zdravo i poticajno radno okruženje te ugodan, opuštajući odmor. „ Ako sve bude po planu, Dalmatia Tower će krajem 2021. godine biti otvoren“ - najavio je investitor, tvrtka Westgate Group.

Park tamnog neba na Hvaru je nova turistička atrakcija

darksky 1 2021Oznaka Park tamnog neba dodjeljuje se zaštićenim područjima prirode koja imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje. Trenutno Hrvatska ima dva međunarodna parka tamnog neba, jedan u Daruvaru (Vrani kamen) i odnedavno u općini Jelsa na otoku Hvaru gdje je globalna meteorska mreža i meteorološka postaja u Humcu u Općini Jelsa na otoku Hvaru počela s radom krajem prosinca. Hrvatski astronomski savez je opremu na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.  Park tamnog neba definiran je strogim kriterijima Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba (International Dark-Sky Association) – IDA. Dark sky turizam raste iz godine u godinu jer vidjeti nebo puno zvijezda, bez svjetlosnog onečišćenja, kao i Milky Way, svakako je nešto što treba doživjeti. Tako su i Lonely Planet, CNN i mnogi drugi uvrstili Dark sky turizam u nadolazeće trendove u narednim godinama. Globalne meteorske mreže mogu se vidjeti na ovoj poveznici.

Izložba Fragmenti prošlosti carske palače

fragmenti 1 2021Izložbom Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu u organizaciji Muzeja grada Splita, u dvoranama Podruma deponirani su fragmenti arhitektonskih i dekorativnih elemenata Palače koji potječu s arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od druge polovice 20. stoljeća na raznim lokalitetima unutar i izvan njezinih obodnih zidina kao i podrumskoga dijela prostorija. Zbog iznimnog zanimanja javnosti za izložbu odlučeno je da će recepcija Muzeja grada Splita – Podrumi Dioklecijanove palače od 7. siječnja 2021. do 17. siječnja 2021. raditi od ponedjeljka do nedjelje od 10 do 14 sati. U tom razdoblju na ulaznice u Podrume Dioklecijanove palače i za izložbu „Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu“  posjetitelji ostvaruju 30% popusta, kao i na kupnju muzejskih suvenira i publikacija.
Više...

Kuharska akademija ŠKMER

skmer 1 2021U sklopu neprofitne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija - ŠKMER djeluje Kuharska Akademija koja se sastoji od prezentacijske kuhinje i kuharskoga kabineta – trening kuhinje. Treninzi se izvode na 9 samostalnih trening jedinica za najbolje uvjete rada 4 do 12 profesionalca – ovisno o temi i zahtjevnosti priprema i rada. ŠKMER Kuharska Akademija namijenjena je profesionalnim kuharima, članovima  Udruge, ali i svim ostalim kuharima koji nisu članovi udruge u svrhu unapređivanja i usavršavanja gastronomskih znanja i vještina, te građanima i djeci. U prvom dijelu 2021. godine udruzi ŠKMER ponovo u goste stižu predavači pariškog Ducasse education centra pa se pozivaju svi zainteresirani kuhari da uz uplatu kotizacije iskoriste priliku i uđu u svijet visoke gastronomije na jedinoj ovakvoj edukaciji u regiji te otkrijte zbog čega su kulinarski koncepti i poslovni modeli Alaina Ducassea među najuspješnijima u svijetu. Prva od tri edukacije koja se održava od 26.do 29.siječnja je na temu "prirodnosti", ključnog koncepta pariškog restorana Alain Ducasse au Plaza Athénée.
Više...

Noć muzeja 29.01.2021. u digitalnom obliku

nocmuzeja 1 2021I

Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja od 18 do 1 sat iza ponoći i obilježit će je teme koje će sukladno mogućnostima i općem epidemiološkom stanju realizirati djelatnici muzeja sa svojim suradnicima. Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi „uživo“ na gradske trgove i prostore, ali i u stvarnom prostoru muzeja gdje to bude moguće organizirati za posjetitelje u ograničenom broju. Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, mediji i partneri te publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju. Na temelju brojnih anketa i  istraživanja može se reći da je više od 5 milijuna posjetitelja pohodilo hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije. Prethodne godine je samo splitske muzeje i galerije pohodilo 20 tisuća posjetitelja koji su pratili različite programe, koncerte, promocije, otvorenje izložbi. Ove godine organizatori programa u muzejima, galerijama, znanstvenim i pedagoškim ustanovama će svojim programima nastojati potvrditi zajedničku želju za otvaranjem muzejskih i ostalih ustanova te povratak publike u njihove izložbene prostore.

Teme 16. Noći muzeja:

.

Informacije objavljene u Newsletteru smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihova unošenja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije upozorava da se navedene informacije ne smiju se smatrati temeljem za donošenje važnih osobnih ili poslovnih odluka te ste suglasni da Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije nećete smatrati odgovornom za moguće neostvarenje Vaših očekivanja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije se u potpunosti odriče svake odgovornosti za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja Newslettera te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja navedenog sadržaja.

 

 

 

 

 

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok