Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Morem

Agencija za obalni linijski pomorski promet

Tel: + 385 (0)21 329 370

Fax: + 385 (0)21 329 379

E-mail: info@agencija-zolpp.hr

Web: www.agencija-zolpp.hr

Međunarodne trajektne linije

Zadar – Ancona (Jadrolinija – www.jadrolinija.hr)

Split – Stari Grad – Ancona (SNAV – www.snav.it)

Split – Stari Grad – Ancona (Jadrolinija – www.jadrolinija.hr)

Dubrovnik – Bari (Jadrolinija – www.jadrolinija.hr)

Osim trajektnih linija, između Hrvatske i Italije prometuju i brzobrodske linije.

Jadrolinija

Glavni hrvatski putnički brodar održava najveći broj redovitih, međunarodnih i domaćih trajektnih, brodskih i brzobrodskih linija. Glavni je ured u Rijeci.

Mrežna stranica: www.jadrolinija.hr

PLOVIDBA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Zapovjednik plovila koje uplovljava u Republiku Hrvatsku morskim putom dužan je podvrgnuti se graničnoj kontroli, ovjeriti popis posade i putnika koji se nalaze na plovilu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije, platiti propisane naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, platiti boravišnu pristojbu te prijaviti boravak stranih državljana na plovilu u skladu s posebnim propisima.

Zapovjednik plovila koje je u Republiku Hrvatsku dovezeno kopnenim putom ili je na čuvanju u luci i na drugome odobrenom mjestu u Republici Hrvatskoj dužan je prije početka plovidbe platiti propisane naknade za sigurnost plovidbe i zaštitu mora od onečišćenja, platiti boravišnu pristojbu te prijaviti boravak stranih državljana na plovilu u skladu s posebnim propisima.

Od 1. siječnja 2014. strana plovila, ali i plovila pod hrvatskom zastavom dužna su platiti naknadu za sigurnost plovidbe i zaštitu od onečišćenja. Trošak naknade ovisi o dužini plovila i snazi motora, a plaća se za kalendarsku godinu bez obzira na razdoblje plovidbe u teritorijalnome moru i unutarnjim morskim vodama Republike Hrvatske.

Boravišna pristojba 

Obveznici plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe jesu vlasnici ili korisnici plovila (nautičari) i sve osobe koje noć provode na plovilu duljem od pet metara koje se upotrebljava za odmor, rekreaciju ili krstarenje.

Boravišna pristojba plaća se prije isplovljavanja plovila u prostorijama lučke kapetanije ili ispostave lučke kapetanije u paušalnom iznosu za razdoblja od osam dana, 15 dana, 30 dana, 90 dana i jedne godine.

digital nomads