Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Tragovima židovske zajednice

Kao jedna od najstarijih monoteističkih religija na svijetu, judaizam je prisutan u Dalmaciji još iz vremena stare Salone. Važna trgovačka luka Salona, privlačila je trgovce i putnike iz cijelog tada poznatog svijeta, pa nije neobično da je među salonitanskim iskopinama pronađeno nekoliko artefakata koji svjedoče o postojanju židovske zajednice u doba Rimskog Carstva. Iako nema preciznih podataka o brojnosti zajednice, samo njezino postojanje svjedoči o značaju i kozmopolitskom karakteru antičke luke. Padom Salone, uz mnogobrojnu i snažnu kršćansku zajednicu, unutar zidina carske palače zaštitu pronalazi i židovska zajednica o kojoj više tragova otkrivaju dokumenti iz 15. stoljeća nadalje. Kako je španjolska inkvizicija utjecala na Split i njegov razvoj, otkrit će nam diskretni tragovi židovske zajednice koje ćemo putem otkriti.

posjet i razgledavanje antičke luke Salona i otkrivanje bogatstva kultura koje su se u njoj ispreplitale; šetnja ulicama rimske palače i slijeđenje tragova židovske zajednice u Splitu; posjet starom židovskom groblje

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od dva dana. Okvirni program aktivnosti za dvodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan: razgled antičke Salone, otkrivanje dokaza o suživotu raznih kultura; 2. dan: razgled Splita i pronalaženje tragova židovske zajednice, posjet sinagogi i posjet starom židovskom groblju. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od dvije osobe do petnaest osoba. Smještaj je moguć u hotelima sa 4* i 5* dok je prijevoz moguć osobnim automobilom i kombijem ili minibusom. Stručno vođenje moguće je na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads