Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

SOPARNIK – JEDNOSTAVNOST STARIH VREMENA

Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, delicija zaštićena zemljopisnim podrijetlom, datira još iz vremena Osmanlija. Jednostavno jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta za čiju su pripremu potrebne dvije okrugle drvene ploče ili sinije, valjak za valjanje i vatra u kominu. Na ovom izletu upoznat ćete pripremu soparnika od njegovog samog početka, od brašna. Vidjet ćete i doživjeti stari način proizvodnje brašna, uz pomoć mlina i vode. Nakon posjete mlinici odlazi se na Klis gdje se u autohtonom prostoru tipičnog dalmatinskog zaseoka uči o značaju sopranika i kako ga izvorno pripremiti u suradnji s našim kuharom. Osjetit ćete ovo jelo svim osjetilima unatoč njegovoj jednostavnosti koja govori toliko puno o načinu života i kulturi stanovnika drevne Poljičke republike.


vođeni razgled Splita s naglaskom na gastronomiju; posjet Gašpinoj mlinici; odlazak na Klis gdje se u autohtonom prostoru tipičnog dalmatinskog zaseoka uči o značaju sopranika i kako ga izvorno pripremiti


Aranžman je moguće realizirati u trajanju od tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan dolazak, razgled Splita s naglaskom na gastronomiju, posjet glavnoj tržnici; 2. dan razgledavanje mlinica, procesa proizvodnje brašna i degustacija fritula i travarice – Klis, pripravljanje i degustacija soparnika te autohtonih sorata vina. 3. dan povratak. Aranžman se može realizirati u periodu od 1.travnja do 31. listopada za grupe od minimalno dvije osobe do maksimalno 15 osoba. Smještaj je moguć u hotelu s tri. četiri ili pet zvjezdica dok je prijevoz moguć našim kombi vozilima. Stručno vođenje moguće je na engleskom  jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads