Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Pješačenjem kroz povijest Dalmacije

Arheološki tematizirana pješačenja posred kontrasta između divljine nepreglednog, skoro surovog dalmatinskog krša, i bogatog te biološki vrlo raznolikog primorja. Zvuči primamljivo? I jest! To je Dalmacija! Interpretirati život kroz arheologiju krajobraza po granici na kojoj su se kroz tisućljeća miješale kulture, ostavljajući tragove u dalmatinskom kamenu, na čistom morsko-planinskom zraku, način je odmora kao stvoren za one koji vole istraživati prirodu kroz arheološku baštinu. Ostatci svjedočanstva prapovijesnih plemena, antičkih kultura, izuzetno rijetka mitološka baština pretkršćanstva, davno napuštena sela, duga opstojnost drevne poljičke Knežije. Sve to zahtijevat će Vašu punu pažnju isprepletenu prepuštanjima prirodnim ljepotama te dojmljivom pogledu koji se pruža sjeverno u unutrašnjost i južno preko jadranskoga arhipelaga.  

istraživanje prirode, povijesti i umjetnosti duž obalnih planinskih prijevoja Dinarida; pješačenje geološki dojmljivim krajobrazom, prapovijesnim ostatcima, rimskim putovima te ranokršćanskom i srednjovjekovnom arhitekturom

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od četiri do sedam dana. Okvirni program aktivnosti za peterodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan: Dalmacija sa Sv. Jure na Kozjaku, Salona i Dioklecijanova palača; 2. dan: arheološka staza Malačka – Biranj – Ostrog; 3. dan: arheološka staza Klis – Kraljeva peć; 4. dan: arheološke staze Perun – Sv. Juraj, Sv. Maksim – Gospe od Sniga – Naklice; 5. dan: arheološke staze otoka Brača, Pustinja Blaca, antički kamenolom, ranokršćanske crkvice. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od četiri osobe do 16 osoba. Smještaj je moguć u hotelima sa 3*i 4* dok je prijevoz moguć kombijem i minibusom. Stručno vođenje moguće je na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads