Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

ORIGINALNI DALMATINSKI GASTRO DOŽIVLJAJ

Mediteranska prehrana ili sredozemna dijeta sastoji se od skupine vještina, znanja i običaja koji povezuju krajolik s trpezom, uključujući način uzgoja usjeva, žetve, ribolova, konzerviranja hrane, njezine obrade i priprave, a ponegdje i način njezine konzumacije. (Izvor: wikipedia) Dakle, ona ne predstavlja samo hranu, već je neizostavni dio cjeline dalmatinske kulturne baštine. Ovaj program je organoleptičko putovanje kroz vrijeme ovog podneblja, duboki uvid u destinaciju kroz gastronomske doživljaje na različitim mikrolokalitetima. Na putovanju od prapovijesnog jela u zaleđu ili antičke kuhinje među ruševinama Salone, organskog kruha i pastrve na mlinici, preko vinskih degustacija na obroncima planine Kozjak, sve do tečaja kuhanja i cjenkanja s lokalcima na tržnici grada-muzeja na otvorenom – Trogira, na vama je samo da uživate.

antička hrana i maslinovo ulje u Saloni; pastrva na mlinarski u srednjovjekovnoj vodenici; trogirska kulinarska radionica; janjetina s ražnja na selu; Zinfandel rižot i sipa bob u morskom zaljevu uz vinske degustacije  

Aranžman je moguće realizirati za grupe od 6 do 16 osoba u vremenu od 1. ožujka do 30. studenog u trajanju od 3 do 7 dana. Okvirne aktivnosti petodnevnog programa obuhvaćaju: 1. dan: Zaleđe – domaćinstvo dalmatinskog sela / život u poljičkoj knežiji; 2. dan: Solin – antička kuhinja i tečaj kušanja maslinovog ulja u Saloni / rimsko carstvo u Dalmaciji; 3. dan: Kaštela – vinarije i gastronomija u vinogradima / obilazak Kaštela; 4. dan: Žrnovnica – mlinica uz svježinu rijeke i pastrvu / radionica kruha; 5. dan: Trogir – jadranska plava riba na više načina, kulinarska radionica. Smještaj je moguć u hotelu s četiri zvjezdice ili privatno, dok je prijevoz osiguran. Vodiči (ENG) uz vas su tijekom cijelog aranžmana. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads