Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Izgubljene sorte Dalmacije

Uzmemo li u obzir da su najvrednije sorte grožđa one autohtone, Dalmacija je jedna od najznačajnijih vinskih riznica. Naime, ovdje se može naći čak stotinjak drevnih vrsta koje su nakon stoljeća i stoljeća uzgoja na istoj lokaciji, preuzele određene specifične karakteristike koje nikako nije moguće reproducirati. Riječ je o pravom bogatstvu u trsovima. No, neke od starih vrsta tijekom vremena gotovo su nestale iz sjećanja. Srećom, danas ima sve više vinara koji odlučuju revitalizirati vrijedne izgubljene sorte i tako ih ipak otrgnuti zaboravu. To ni u kojem slučaju nije lak posao. Mnogo je truda, upornosti i napora potrebno kako bi se vratila jedna izgubljena sorta pa se u to upuštaju samo najveći stručnjaci i pravi zaljubljenici u vina. Ovaj program otkrit će vam njihov svijet – svijet izgubljenih sorata.

potraga za izgubljenim vinskim sortama Dalmacije; predstavljanje i kušanje vina proizvedenih od autohtonih vrsta grožđa, stoljećima uzgajanih u dalmatinskim vinogradima; edukacija o načinima degustacije i izbora vina

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od šest dana. Okvirni program aktivnosti za šesterodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan: Omiš; 2. dan: vinska radionica „Izgubljene sorte Dalmacije“ pod mentorstvom sommeliera; ručak u kanjonu Cetine; 3. dan: Šibenik i NP Krka, vinarija u Skradinu; 4. dan: Split, degustacija maslinova ulja; 5. dan: Imotski, Modro i Crveno jezero, degustacija vina autohtone sorte u Vrgorcu i Imotskom; 6. dan: odlazak. Aranžman se može realizirati tijekom cijele godine za grupe od dvije osobe do 50 osoba. Smještaj je moguć u hotelu s 3, 4 i 5* ili privatnom smještaju dok je prijevoz moguć u organizaciji agencije. Stručno vođenje moguće je na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads