Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

GAME OF THRONES PETODNEVNA TURA

PRVI DAN
Dobrodošli u legendarni Dubrovnik – većinu svoje povijesti slobodna republika i glavni uzor u diplomaciji, snažnog duha i veličanstvenih zidina koje su u svom svojem sjaju uspjele odoljeti zubu vremena. No, vi već poznajete ovaj grad, jer on je King’s Landing, prijestolnica Sedam kraljevstava, grudobran Roberta Baratheona i ekscesnog mu nasljednika princa Joffreya. Prošetajte poznatim Stradunom i dubrovačkim zidinama, popnite se na Red Keep, poznat kao tvrđava Lovrijenac. Pratite putovanje Arye Stark i doznajte gdje je Daenerys, Majka zmajeva, dala slobodu svojoj letećoj djeci.

DRUGI DAN
Prateći Daenerysin put prema tronu, vodimo vas s juga Hrvatske prema sjeveru. Prošetat ćemo vrtovima kraljevske palače, gdje tračevi i intrige bacaju sjenu na sve ostale bitke, na mjesto poznato kao Arboretum Trsteno. Najstariji očuvani arboretum u ovom dijelu Europe, odiše raznolikom zelenom vegetacijom i veličanstvenom arhitekturom davne prošlosti, čineći da se svatko osjeća pripadnikom kraljevske loze koračajući njegovim stazama. Put nas vodi dalje na sjever do Stonskih zidina, 3.5 kilometara duge obrambene konstrukcije iz 14. stoljeća, znane kao najduže zidine u Europi, koje su također pronašle svoju svrhu kao dio King’s Landinga. Obgrljuju maleni dalmatinski gradić Ston, dom rijetkih i veoma ukusnih kamenica, poznat po najstarijim solanama u Europi koje su uopće najveće sačuvane u povijesti Mediterana. Potom vas vodimo u gradić zvan Imotski, mjesto na kojem mašta zaista susreće stvarnost, gdje ćete vidjeti Crveno i Modro jezero, koji su prema procjenama stručnjaka prirodne vrijednosti svjetskoga značenja. Crveno, kao krv palih, a modro, kao kraljevska krv Daenerys, oba dovoljno duboka i misteriozna da ih prepustimo vama na mašti.

TREĆI DAN
Na svom putu prema tronu, Daenerys nije mogla ne zastati na obližnjoj stijeni i ne diviti se prekrasnom panoramskom pogledu na dalmatinske otoke, koji su joj na trenutak vratili mir i spokoj. Upoznajte najsunčanije mjesto u Europi, prekrasni otok Hvar, omiljenu destinaciju onih koji znaju kako se dobro zabaviti, savršenu panoramsku pozadinu snimanja Game of Thronesa. Otok s istoimenim glavnim gradom, bogate antičke kulture i ostavštine, naprosto plijeni svojom impozantnošću okružen prekrasnim čistim Jadranskim morem. Paklenjaci, grupica pitoresknih otočića i hridi oko Hvara, lako su dostupni gliserom ili manjim brodom. Mnogi su pronašli svoj mir i spokoj na ovim otočićima, gdje vrijeme protječe sporo, od kojih su nekolicina dom omanjim obiteljskim hotelima i gostionicama. Nastavimo li našim pomorskim putovanjem, doći ćemo na otok Vis. Iako izoliran od kopna, svojom karizmatičnošću i ljepotom plijeni pažnju ističući se posred Jadrana. Na Vis vas dovodimo zbog malenog otočića Biševa, koji se nalazi u neposrednoj blizini, poznatog po svojoj Plavoj špilji, jednom od najčarobnijih mjesta Mediterana. Smještena u uvali Balun, Plava špilja je otkrivena, opisana i naslikana od strane baruna Eugena von Ransoneta 1884. godine. Na njegov naum je proširena kako bi postala pristupačna. Unutrašnju svjetlost dobiva i od sunca i od mjeseca, u kombinaciji čineći da površina svijetli nevjerojatnom aquamarine bojom.

ČETVRTI DAN
Još jedna poslastica za vjerne obožavatelje – dobrodošli u Braavos, u stvarnosti srednjovječni zidinama okružen grad Šibenik, čija arhitektura je poslužila kao filmski set za petu sezonu serije. Poznat kao povijesni kraljevski grad, Šibenik je bio prijestolnica kralja Petra Krešimira IV. u 11. Stoljeću, zaštićen s četiri tvrđave sa svake svoje strane: Tvrđava Sv. Nikole, Sv. Mihaela, Sv. Ivana i tvrđava Šubićevac. Odmaknuvši se od grada prema prirodi, dovodimo vas u Nacionalni park Krka, pozadina brojnim prizorima netaknute prirode u četvrtoj sezoni. Mjesto koje oduzima dah, prekrasnih vodopada i opuštajuće atmosfere koja duh stapa s prirodom, jedinstvene rasprostranjene zelene flore i kristalno plave čiste vode. Jedini nacionalni park u Hrvatskoj u kojem se dozvoljeno kupanje. Posjetit ćete agroturizam Kalapić, u mjestu Konjevrate. Vidjet ćete starinske kamene kućice koje pričaju svoju priču od požrtvovnim dalmatinskim precima, dok ćete kušati tradicionalne specijalitete i pića hedonističkog savršenstva.

PETI DAN
Vratimo se Daenerysinom putu prema oslobođenju robova Meereena i uđimo u 1700 godina staru mediteransku prijestolnicu – Split. Poznat po Dioklecijanovoj palači u samom srcu Splita, sagrađenoj u doba najveće slave antičkog Rima od strane car Dioklecijan, koja se danas nalazi i na popisu UNESCO-ve svjetske baštine kao nezaobilazno mjesto posjeta na preko milijun putnika u posljednjih tisuću godina, mameći svojom ljepotom podanike, osvajače i puke prolaznike. U svijetu Igre prijestolja, Daenerys se upravo unutar zidina ove palače bori protiv robovlasnika i gospodara Meereena I Yunkaija sa svojom vjernom vojskom Neokaljanih (Unsullied) i svoja tri zmaja, kako bi se vratila u Westeros kao pobjedonosna i jedina zakonita kraljica. Potom ćemo putovati do predgrađa Žrnovnice, koji je nekoć bio dom brojnih mlinova, koji su postepeno nestajali od srednjeg vijeka, ali oni koji su prošli test vremena, očuvani su i obnovljeni kao turistička atrakcija koja će vas zajedno s netaknutom okolinom ostaviti bez daha. Prepoznat ćete područje kao mjesto na kojem je Daenerysina vjerna sluškinja i prevoditeljica Missandei snimljena kako se kupa u potoku. Žrnovnica nedaleko ima i kamenolom, koji je poslužio kao mjesto za veliku borbu Neokaljanih u četvrtoj sezoni serijala. Naša tura završava na Kliškoj tvrđavi, antičkom uporištu sagrađenom na samom vrhu stijene iznad Splita, strukturi koja je stoljećima bila epicentar brojnih hrvatskih legendarnih borbi i previranja. Posljednjih godina, tvrđava je pronašla svoju ulogu kao Daenerysino utočište. Jednom kada se popnete na tu građevinu s prekrasnim panoramskim pogledom na Split i dalmatinske otoke, osjetit ćete miris krvi izdajnika u zraku i surovu snagu moćne loze Targaryen. Uživat ćete u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji i jelu peka, domaćem kruhu i najboljim lokalnim vinima, te vodi iz obližnjeg izvorišta rijeke Jadro. I sve ćete to iskusiti u pravom ambijentu Igre prijestolja, pod okriljem zalaska sunca i upaljenim bakljama.

Ostali programi agencije

digital nomads