Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Najposjećenija regija nautičara u Hrvatskoj je upravo Srednja Dalmacija s više od tisuću vezova u nautičkim lukama i lučicama, sigurnim od vjetrova i opskrbljenim svime što nautičarima treba. Ploviti, osluškivati valove i uživati u jedinstvenim otočnim pejzažima skrivenih uvala na Braču, Hvaru, Visu, Šolti, Drveniku, kao i u obalnim marinama i lučicama, san je svakog morepolovca.

Morska ruta pod planinom Biokovo vodi od Splita prema Omišu, srednjovjekovnom gusarskom uporištu te dalje prema jugu do Makarske, Tučepa, a na krajnjem jugu regije do ušća rijeke Neretve. Makarska, između kopna i obala velikih otoka, otvara vrata prema zapadu i morskim kanalima otoka Brača, Hvara, Pelješca, Korčule i Visa. Na početku plovidbe iz Splita prema jugu, otoci Šolta i Brač odabir su mnogih nautičara.

Mjesta Bobovišća i Milna na Braču ili Šolta sa sjevernim uvalama i mjestom Maslinica smještenim na zapadnom dijelu otoka, pravi su odabir. Upravo tu počinje užitak namijenjen jedriličarima: plovidba uz južnu obalu Šolte ili kroz hvarski kanal prema Bolu na Braču zadovoljit će svakoga tko želi krotiti nemiran vjetar sa zapada i otvorene pučine Jadrana. Vjetar između Brača i Hvara pruža zadovoljstvo surferima na ruti Brač (Bol) – Hvar (Vrboska). 

Među najpoznatijim stajalištima nautičara su mjesto Hvar i marina Palmižana na Paklinskim otocima. Hvar je na ruti drevnih plovnih putova pa je među najstarijim antičkim gradovima Dalmacije.

Vis je otok antičkih korijena i nezaobilazna nautičarska atrakcija, prkosi otvorenomu moru i svojim stijenama svjedoči o snazi vjetrova koji s juga i jugozapada neobuzdano napadaju obalu. Najzaštićeniji zaljev je na sjeveru, luka Vis. Podmorje Visa područje je pod zaštitom Ministarstva kulture pa je ronjenje dozvoljeno samo uz pratnju voditelja iz nekog od ovlaštenih ronilačkih centara. Na Visu se stoljećima razvijala jedna od najznačajnijih ribarskih tradicija Jadrana – Komiža.

Komiški ribari stoljećima su lovili u vodama Palagruže, živjeli su od mora i za more pa se smatraju simbolom ribarske i nautičke tradicije Dalmacije. Autohtoni brod komiških ribara – FALKUŠA – tradicionalna je konstrukcija ribarskog broda čija je gradnja, kroz stoljeća, dovedena do savršenstva za pomorske i nautičke prilike Jadrana i Mediterana. Ne propustite posjetiti niti prirodne znamenitosti viškog arhipelaga i otoke Biševo, Svetac, Brusnik i Palagružu. 

Marine:

Brač – Milna je ljeti jedna od najsigurnijih uvala za brodice. U Milni se smjestila marina s 200 vezova na moru i 20 suhih vezova.

Šolta – na zapadnoj strani otoka nalazi se Maslinica, omiljena luka nautičara, a ispred heritage hotela je izgrađeno privezište za tridesetak brodova.

Hvar – u Starom Gradu postoji marina s 40 vezova. Marina u Vrboskoj poznata je kao yacht charter destinacija. Nasuprot Hvara nalaze se Pakleni otoci i Marina Palmižana s 200 vezova.

Trogir – na poluotoku Čiovu nalazi se marina Trogir s 200 vezova.

Split – na samo desetak minuta šetnje od Dioklecijanove palače, splitska marina ima 350 vezova. Marina Kaštela pruža smještaj brodovima svih veličina, uključujući i megajahte.

Podstrana – marina hotela Le Meridien Lav pruža vez jahtama do 30 metara.

Makarska rivijera – Baška Voda raspolaže s 200 vezova u moru i 30 suhih vezova, Podgora s 220 vezova i svim potrebnim sadržajima za nautičare dok marina Tučepi ima 150 vezova u moru i još 50 suhih vezova.

digital nomads