Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Ovdje živi povijest od antike do danas

Srednja Dalmacija je kolijevka kulture, povijesti i baštine u kojoj vam nadohvat ruke stoje svjetski spomenici UNESCO baštine, najstariji muzeji, galerije, knjižnica s tisućama starih izdanja knjiga i zapisa, antički trgovi i utvrde od kojih svaka ima svoju povijesnu priču.

U Srednjoj Dalmaciji kultura je dio svakodnevnog života, povijesnim lokalitetima se šeta, u imperatorskim palačama, povijesnim jezgrama i gradskim trgovima se uz ugodan razgovor ispija kava, u antičkim gradovima uživa u kazališnim, opernim i baletnim predstavama. Prošetajte tisućljetnom poviješću ove regije!

SVAKAKO POSJETITE:

Rimska Salona

U srcu današnjeg Solina krije se antička Salona, nekad glavni grad rimske provincije Dalmacije i najveći arheološki park u Hrvatskoj. O veličini Salone u kojoj je živjelo oko 60.000 stanovnika, svjedoče impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, amfiteatar i groblja sa salonitanskim mučenicima. Prema legendi, Salona je rodno mjesto rimskog cara Dioklecijana.

Pustinja Blaca

Pustinja Blaca se smjestila na južnoj strani otoka Brača, između mjesta Bol i Milna. Osnovali su je u 16. stoljeću poljički svećenici glagoljaši koji tu dolaze bježeći pred osmanskom vojskom. Izbjegli svećenici svoje su sklonište pronašli u kamenjem pregrađenoj pećini. Kako je Pustinja izgrađena od kamenja iz obližnjeg kamenoloma, tijekom stoljeća postojanja se savršeno stopila s okolinom. Danas je tu smješten muzej u kojem su izloženi stari namještaj, kuhinja, blagovaonice i različito stilsko pokućstvo korišteno u sobama. Posebnost muzejske zbirke čine razne astronomske sprave, bogata zbirka starinskog oružja i satova te bogata knjižnica.

Arsenal u Hvaru

Hvarsko kazalište ima nezaobilazno mjesto u povijesti teatra jer je od svog utemeljenja 1612. godine bilo prvo građansko kazalište u Europi. Kazalište je podignuto nad Arsenalom, najprepoznatljivijom vizurom grada Hvara, prostorom koji je svojevremeno služio za popravak galija te je bio spremište pomorskih potrepština, a danas obnovljen služi za organizaciju kulturnih događanja i skupova.

Arheološki muzej Split

Arheološki muzej u Splitu najstariji je muzej u Hrvatskoj, osnovan davne 1820. godine i 2020. obilježava 200 godina postojanja. Muzej čuva oko 150 000 arheoloških spomenika i artefakata te vrijednu zbirku arheoloških predmeta iz prethistorije, iz doba grčke kolonizacije Jadrana, rimskog i starokršćanskog razdoblja te ranog srednjeg vijeka.

Muzej Hrvatskih arheoloških spomenika i Galerija Meštrović u Splitu

Muzej HAS-a raspolaže opsežnim fondom starohrvatske arheološke baštine od oko 20 000 predmeta.

Galerija Meštrović

U nekadašnjoj obiteljskoj vili Ivana Meštrovića, najpoznatijeg hrvatskog umjetnika 20. stoljeća, izložena su kipareva remek-djela u mramoru, bronci, drvu i gipsu.

Sakralna baština otoka Brača

Otok Brač ima 116 većih i manjih crkava uz desetke kapelica razasutih po cijelom otoku pa se procjenjuje da je tamo, s obzirom na veličinu otoka Brača, koncentracija sakralne baštine daleko najveća na cijelom Sredozemlju. Kulturnim itinerarima možete obići ranokršćanske i srednjovjekovne crkve, crkve na mjestima predkršćanskih kultova, župne crkve i samostane. Posebno su zanimljiva obitavališta monaha u špiljama i pustinjačkim nastambama.

Pas Dalmatinac

U franjevačkom samostanu u Zaostrogu još od 18. stoljeća postoji slika Posljednje večere na kojoj je uz apostole i pas dalmatinac. Dalmatinac se nalazi u pinakoteci samostana sv.Marije u Zaostrogu, autora venecijanske škole iz 18. stoljeća. Neki izvori kažu kako su prvog dalmatinca iz Egipta u Dalmaciju donijeli pomorci.

OTKRIJTE:

– Povijesna jezgra kamenog grada Trogira s katedralom sv. Lovre je remek-djelo majstora Radovana i  najočuvaniji primjer romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj.

– Starogradsko polje (ager) na Hvaru je najbolje sačuvani antički grčki krajolik na Sredozemlju, s nasadima maslina i vinograda nepromijenjenim od grčke kolonizacije.

– Srednjovjekovne grobnice s nadgrobnim spomenicima (stećci) iz 12. stoljeća u blizini Imotskog

– Procesija “Za Križen” na otoku Hvaru, jedinstven je vjerski obred kojim se uoči Uskrsa prijeđe 25 kilometara kroz 6 otočnih mjesta.

– Sinjska alka je viteški turnir u Sinju koji se održava od 1717. godine

– Samostan sestara benediktinki u Hvaru poznat je po čipki od agave čija je tradicija započela prije 130 godina i njeguje se samo u ovom samostanu.

– Originalna egipatska sfinga od crnog granita stara 3,5 tisuće godina nalazi se neposredno uz ulaz u Splitsku katedralu

digital nomads