Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Okusi i mirisi tradicije

Jedinstveni okusi mora, lagano kuhane i lako probavljive hrane koja uključuje mnogo ribe, maslinova ulja, povrća i začinskih trava, svježine polja i vrta, riječnih i mesnih specijaliteta te vrhunskog vina, sve je to trpeza Srednje Dalmacije čije okuse i mirise ćete dugo pamtiti.

Stanovnici Dalmacije poznati su kao ljubitelji bogate trpeze. Raznovrsno aromatično bilje izraslo na sunčanim padinama, uz peršin i češnjak, tvore malu kulinarsku tajnu ove kuhinje s mirisom lovora, ružmarina ili bosiljka.

Neizostavni su kapari i masline koje se servira uz sva predjela, a osobito uz dalmatinski pršut sušen na buri i ovčji sir. Posebno mjesto pripada ribi koja se priprema pečena na gradelama, na brudet ili kuhana, dok se školjke i rakovi tradicionalno pripremaju na buzaru. Najpoznatiji način priprave mesa je pašticada s domaćim njokima i janjetina ispod peke, a svoju gastro priču zasladite na kraju rožatom ili trogirskim rafiolima.

Tradicionalni obroci Zagore koji se služe i pripremaju u restoranima iznimne kvalitete su cetinske pastrve, žabe i rakovi, sinjski arambaši, janjetina na lešo, teletina ispod peke, pulestar (mladi pijevac) ispod peke, koštradina, divljač, ovčji, kozji i kravlji sir, uštipci, a nadasve tradicionalni dalmatinski pršut – usoljeni svinjski dimljeni but sušen na sjevernom vjetru-buri.

Od slastica, vrijedi se osladiti Imotskom tortom i rafiolima te popiti biklu koja se dobiva miješanjem crnog vina i mlijeka, najčešće u istom omjeru.

digital nomads