Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Akvatorij otoka Šolte, Brača, Hvara i Visa pravi je podmorski raj s lokacijama za ronjenje u tirkizno čistom moru, podvodnih piramida, špilja i pećina, podzemnih izvora vode i potopljenih ribarskih, trgovačkih i ratnih brodova. Geološka raznolikost, i kanali, olupine iz davnih oluja, odvest će vas u svijet jedinstvene tišine i podmorske ljepote.

NE PROPUSTITE:

VIS

U podmorju oko Visa pronađeno je tridesetak aviona, uglavnom bombardera iz Drugoga svjetskog rata. Oko viškog arhipelaga nalaze se tri lokaliteta namijenjena ljubiteljima ronjenja. Prvi je bombarder B-17G 150 metara od rta Polivalo na južnoj obali otoka, na izlazu iz uvale Rukavac, potonuo 1944. Avion leži na 72 metra dubine i riječ je o jednoj od najvrjednijih avionskih olupina u Hrvatskoj i svijetu. Moćni bombarder leži u dubokom plavetnilu gotovo neoštećen, čak je moguće vidjeti i pilotsku kabinu.

HVAR

Uvala Vela Grčka skriva u svom podmorju špilju koja se smjestila na 10 metara dubine. Ova ronilačka lokacija je pogodna za početnike u ronjenju. Paklinski otoci također imaju zanimljive ronilačke lokacije. Najpoznatija je ona kod otočića Vodnjaka. U moru oko Vodnjaka se nalazi potopljeni kameni obelisk koji podsjeća na zvonik zbog čega su mu lokalni stanovnici nadjenuli ime Kampanel. Vrh obeliska se nalazi na 10 metara dubine. Zaronite još dublje i vidjet ćete kanjon s crvenim gorgonijama i 5 metara dugačak tunel.

BRAČ

Popularna špilja Lučice na jugozapadnoj strani Brača se smjestila u sredini istočne strane uvale, neposredno uz obalu. Pristup je moguć isključivo brodom, ali ju je pronaći jednostavno jer se ulaz u špilju nalazi na svega četiri metra dubine, na gotovo horizontalnom platou i jasno je vidljiv s površine. Ulaz se sastoji od dva gotovo spojena otvora širine tri do četiri metra.

Ronilački Centri

Istražite Srednju Dalmaciju

digital nomads