Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Planine koje izranjaju iz mora i parkovi prirode, razasuti otoci bogati pitomim uvalama, skrivenim plažama, vidikovcima i proplancima, kanjoni rijeka, podzemne špilje i prirodni fenomeni u svakom su dijelu naše regije. 

U Kaštel Štafiliću nalazi se jedno od najstarijih stabala masline na svijetu, staro više od 1500 godina! Nezaobilazni su Botanički i Biblijski vrt u Kaštel Lukšiću, močvara Pantan s mlinicom kraj Trogira, park šuma Marjan u Splitu, špilja Vranjača, uvala Stiniva na Visu, Paklinski  otoci pred Hvarom, kanjon rijeke Cetine kraj Omiša. Sve to su tek neke od ljepota koje vrijedi obići.

PREPORUČUJEMO:

– Park prirode Biokovo jedinstveni je prirodni fenomen koji se proteže na otprilike 200 kilometara četvornih planine za koju je odavno rečeno da ima noge u moru, a čelo u munjama. U biokovskom kršu sagrađeno je 87 crkava i kapelica, a planina ima i više od 400 jama i špilja od kojih su neke uvijek pune snijega i leda. Najviši vrh parka prirode je Sveti Jure s 1762 metra nadmorske visine ujedno je i najviši vrh planine Biokovo te treći najviši vrh u Hrvatskoj.

– Botanički vrt Kotišina na Biokovu, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara sastavni je dio Parka prirode Biokovo. Vrt je zamišljen kao «ograđeni dio prirode», gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom te kanjon Proslap s istoimenim slapom, koji je veći dio godine suh, a oživi samo za vrijeme jakih kiša.

– Modra špilja na otočiću Biševo prirodni je fenomen s dva otvora. Kroz jedan može ući brodić sa posjetiteljima, a drugi je 6 metara dubok i kroz njega se presijavaju sunčeve zrake plavičasto-srebrnog odsjaja po stijenama špilje što je čini svjetskom atrakcijom.

– Crveno jezero kod Imotskog je krška jama ispunjena vodom, a prema nekim podacima radi se o najdubljem jezeru u Europi (281 m), nastalom urušavanjem svoda iznad jame.

– Modro jezero jedno je od najljepših krških jezera u Hrvatskoj i nalazi se uz sam rub grada Imotskog. Narod mu je dao ime zbog modre boje njegove vode. 

– Plaža Zlatni rat u Bolu na Braču je rt koji se proteže 400 metara u more, a vrh Zlatnog rata stalno mijenja oblik ovisno o valovima i morskim strujama.

– Plaža Stiniva na Visu zakonom je zaštićeni spomenik prirode. Vjerojatno u prošlosti nastala urušavanjem svoda špilje, jedinstvenog je oblika i kristalno čistog mora. Do nje je moguće doći brodicom ili pješice, vrlo strmom kozjom stazom.

UŽIVAJTE

Jedna od najstarijih maslina na svijetu

– uronite u povijest i dotaknite prema predanju, jedno od najstarijih stabala masline na svijetu, ono u Kaštel Štafiliću, staro više od 1500 godina! Za ljubitelje prirode i autentičnih ljepota, u blizini su Botanički i Biblijski vrt u Kaštel Lukšiću, močvara Pantan s mlinicom kraj Trogira, park-šuma Marjan u Splitu i veličanstveni kanjon rijeke Cetine kraj Omiša.

Najljepša špilja Dalmacije

– podzemna špilja Vranjača najljepša je turistički uređena špilja u Dalmaciji, smještena u naselju Kotlenice, tek 10 minuta vožnje od Dugopolja. Špilja se sastoji od dva dijela. Iz prve ulazne dvorane dolazi se kroz mali prirodni hodnik u  prostor prepun sigastih ukrasa raznih oblika i boja. Vranjača je jedan od najljepših bisera prirode krškog kraja i zaštićeni geomorfološki spomenik prirode sa cijelom šumom stalaktita smještenih uz okamenjeni vodopad.

Kokorići

Legenda kaže da izvorištu podzemne rijeke Betine u selu Kokorići kraj Vrgorca pridaju afrodizijačka svojstva. Vrijedi provjeriti!

Najmirniji otok Mediterana

Za otok Šćedro kažu da je najmirniji otok Mediterana, neukroćenog krajolika i netaknute prirode, vinograda i maslinika koji se spuštaju do uvala.

digital nomads