facebook  youtube  instagram logo

Newsletter No. 3 - 2021

 

header 3 2021

Poštovani poslovni partneri, dragi prijatelji,
iako je najljepše vrijeme za putovanja baš proljeće u koje ulazimo, stanje sa epidemijom corona virusa dominira turističkim planovima i pripremama. Sigurnost za zdravlje je apsolutni prioritet kad se govori o putovanjima, pa su sve pripreme u turističkom sektoru Splitsko-dalmatinske županije u znaku osiguravanja poštovanja visokih epidemioloških standarda. Splitsko-dalmatinska županija sa optimizmom ulazi u ovogodišnju sezonu, jer vjerujemo da će mjeseci pred nama donijeti znatno veću procijepljenost građana u Europi i Hrvatskoj, čime će se stvoriti povoljna klima za dugo čekana putovanja.
Kako svi gosti prije putovanja žele znati kakvi su protokoli u zemlji domaćinu, u interesu je cjelokupnog turističkog sektora steći oznaku Safe stay in Croatia. Ta nacionalna oznaka dodjeljuje se svim dionicima u turizmu i uslužnim djelatnostima koji su spremni poštovati standarde epidemiološke sigurnosti u svojim poslovnim prostorima i objektima. Na taj način ćemo opravdati povjerenje putnika i gostiju u njihov siguran boravak, što je u turizmu 2021. godine od ključne važnosti.
A ožujak u Srednjoj Dalmaciji i posebno preduskrsno vrijeme puno je tradicije, doživljaja i aktivnosti u prirodi, u kojima će, vjerujemo uživati i naši gosti. Bez obzira u koliko neizvjesnim okolnostima započinje turistička sezona, ne zaboravljamo da je dobra priprema odredišta, sadržaja i događanja preduvjet zadovoljstva gostiju. Uz trud na osmišljavanju destinacijskih sadržaja, i ove godine naša će turistička mjesta u proljeće ponuditi niz zanimljivosti, od okupljanja najboljih maslinara, preko kuharskih majstora i vinara, ali i biciklista. Posebno su vrijedne manifestacije vezane uz Uskrsne običaje, koje se stoljećima njeguju i danas pomno čuvaju i održavaju.
U Srednjoj Dalmaciji planirani i najavljeni skupovi za sada ne mijenjaju svoj raspored pa se nadamo kako će mnoge vjerske, sportske i kulturne manifestacije najavljene za predstojeće razdoblje biti najbolja najava intenzivnijeg dijela ovogodišnje sezone. Sa time dočekujemo naše ovogodišnje goste uvjereni kako će im dolazak u Srednju Dalmaciju ovog proljeća donijeti siguran odmor obogaćen zabavom i uživanjem u tradiciji i kulturi.


stella 2015

Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Vlak Prag - Rijeka - Split

regiojet 3 2021

Češki željeznički prijevoznik Regiojet krenuo je s prodajom karata za ovosezonsku željezničku liniju iz Praga za Rijeku, ali od ove godine i za grad Split. Naime, ove godine Regiojet ponovo uvodi vrlo uspješnu željezničku liniju iz češke metropole. Regiojetovi vlakovi će na svojoj ruti iz Praga preko Bratislave prolaziti Budimpeštu i Zagreb te ići dalje prema Rijeci i prema Splitu.  Vlakovi će krenti 28. svibnja i voziti do 27. rujna, s time da će u srpnju i kolovozu u Hrvatsku stizati svakodnevno, a u svibnju, lipnju i rujnu tri puta tjedno.Polasci iz Praga/Bratislave su petkom, nedjeljom i utorkom i u povratku iz Hrvatske subotom, ponedjeljkom i srijedom. Putnike u Rijeci, Gračacu i Splitu će čekati autobusi kojima će dalje moći do svih destinacija na obali. Pojašnjavajući kako će ove godine izgledati ruta Regiojetovih vlakova, Aleš Ondruj, glasnogovornik Regiojeta, rekao je kako će u Ogulinu vlak podijeliti na dio koji ide za Rijeku i dio koji ide za Split. Ondje će se vlak razdvojiti, na način da će dio vagona, u pravilu njih sedam ići dalje za Rijeku, a osam preko Gračaca dalje do Splita. Isto tako će po povratku vlakovi biti ponovo spojeni u jednu kompoziciju u Ogulinu i vlak nastavlja dalje prema Pragu, pojasnio je Ondruj istaknuvši i kako bi ukupni kapacitet vlakova trebao doseći čak 650 putnika po vlaku, odnosno 15 vagona. U Regiojetu se nadaju kako će ovu priliku iskoristiti i hrvatski građani.
Više....

Prijave za naljepnicu "Safe stay in Croatia"

safestay 3 2021Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pokrenuli su kampanju "Safe stay in Croatia" namijenjenu domaćim i stranim turistima za lakše prepoznavanje destinacija i tvrtki koje poštuju globalne standardizirane protokole za zdravlje i higijenu u pandemiji Covida 19. Sastavni dio ovog projekta je i izdavanje naljepnice poštivanja sigurnosnih protokola s QR kodom koja se izlaže na vidljivom mjestu turističkih objekata. Ovu oznaku za ugostiteljske objekte, hotele, OPG-ove, kuće za odmor, kampove, kupališta, marine, plovila, turističke agencije, rent-a-car, turističke vodiče mogu osim turističkih subjekata koristiti i drugi u lancu putovanja, poput prijevoznika, benzinskih postaja, muzeja i drugih kulturnih objekata.
U cilju ubrzanja ovog projekta TZ Splitsko - dalmatinske županije tiskala je naljepnice "Safe stay in Croatia" koje će putem 42 ureda lokalnih turističkih zajednica na području županije besplatno dodjeljivati zainteresiranima, te voditi preciznu evidenciju izdanih naljepnica.
Kroz projekt Safe stay in Croatia osmišljeni su protokoli poslovanja i postupanja s korisnicima u svim turističkim i s turizmom povezanim djelatnostima te očekujemo da će uz poštivanje epidemioloških mjera rezultati ove sezone biti nešto bolji od prošlogodišnjih kada smo u doba pandemije ostvarili polovicu turističkog prometa iz rekordne 2019. godine. Stoga pozivam sve zainteresirane da poštuju sigurnosne protokole i jave se lokalnoj turističkoj zajednici kako bi besplatno preuzeli ovu oznaku - rekao je Joško Stella, direktor ureda TZ Splitsko - dalmatinske županije.
Više informacija o nacionalnoj oznaci sigurnosti – Safe stay in Croatia mogu se pronaći na web adresi www.safestayincroatia.hr.

Omiš dobiva novu obalu sa šetnicom i 80 vezova

omis 3 2021Nakon izbora najpovoljnije ponude na provedenom javnom natječaju, Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije kreće s radovima na projektu "Uređenje luke Omiš – II.faza izgradnje" koji se sufinancira sredstvima iz proračuna Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije te bespovratnim sredstvima EU. Realizacijom tog velikog projekta za grad na ušću Cetine, cijela omiška obala dobit će novo lice. Omiš će ovim vrijednim projektom dobiti 440 metara dugu šetnicu s oko 80 sezonskih vezova, hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i ormarima za struju i vodu što je značajan iskorak u promišljanju razvoja grada Omiša koji mu omogućava novi turistički razvoj.
Više...

Brač na njemačko-francuskoj televiziji Arte

arte 3 2021Više od milijun gledatelja imalo je 7. ožujka priliku u  udarnom terminu njemačko-francuskog TV kanala Arte i on-line mediateke vidjeti emisiju o otoku Braču novinarke Marie-Christine Degen. Maria-Christina Degen boravila je na Braču i snimila emisiju na temu bračkog kamena i klesarske škole u Pučišćima.U emisiji o Braču opisuje se duga tradicija Klesarske škole u Pučišćima te se ističe kako je interes za ovu posebnu vještinu u porastu i među mladim ženama pa je  prikazan rad učenice - šesnaestogodišnje Vanese Martinić na kamenoj amfori. U emisiji autorica napominje kako se brački kamen koristio za izgradnju brojnih poznatih i povijesnih građevina, poput Bijele Kuće u Washingtonu i berlinskog Reichstaga.
Više...

“Naše bolske priče” na festivalu ITB-a u Berlinu

itb 3 2021Turistička zajednica Bola prijavila je promo video (shorturl.at/clnFP) iz serijala “Naše bolske priče” u kategoriji „City“ na 21. The Golden City Gate – The International Tourism Film, Print and MultiMedia Competition. Nagrade za međunarodne turističke filmove dodjeljuju se već 21. godinu za redom, a o nagrađenima odlučuje međunarodni žiri koji se sastoji od 45 članova, stručnjaka u različitim turističkim područjima.The Golden City Gate dio je međunarodnoga turističkoga sajma ITB koji se održava svake godine u Berlinu, a ove godine zbog epidemioloških mjera održati će se virtualno, od 9. do 12. ožujka.
YouTube...
TZ Bol

Uskršnja procesija „Za križen“

zakrizen 3 2021Uz strogo pridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom na otoku Hvaru će se uoči Uskrsa i ove godine održati više od 400 godina stara procesija „Za križen“ na kojoj je iz svakog mjesta iz kojeg kreće procesija mogu za sada sudjelovati dvije grupe po 25 sudionika. Počevši u predvečerje Velikog Četvrtka i nastavljajući se kroz ranojutarnje sate Velikog Petka,ta je procesija pučki pasionski oblik štovanja Isusove muke. Slavlje započinje na Veliki Četvrtak misom koja se istodobno služi u šest župa: Jelsi, Pitvama, Vrisniku, Svirču, Vrbanju i Vrboskoj. Zatim slijedi procesija, koja do ranih jutarnjih sati Velikog petka prijeđe put dug 25 kilometara. Budući da svaka skupina hodočasnika polazi iz svoje crkve i kreće se u smjeru kazaljke na satu, skupine se nikad ne sretnu. Svaku skupinu predvodi na poseban način izabran križonoša.
Više...

16.Međunarodni kulinarski festival „Biser mora 2021“

bisermora 3 2021Međunarodni kulinarski festival „Biser mora 2021“ ugostit će od 13. do 17. travnja u Supetru brojna imena domaće i inozemne gastro scene. Projekt je osmišljen kao natjecanje turističko- ugostiteljskih škola (srednjih i viših) te profesionalnih kuhara te je postalo jedno od najznačajnijih natjecanja kuhara na Mediteranu koje ima ocjenu prvorazrednog gastronomskog i turističkog događaja Hrvatske. U prilog tome govori činjenica da je do sada sudjelovalo preko 1.000 kuhara iz 30 europskih zemalja te još 200 sudionika iz srednjih škola, predavača i osoba iz javnog života te mnogi zaslužni za razvoj hrvatske gastronomije i gastronomije partnerskih zemalja. Biser mora je mnogo više od samog natjecanja za kuhare profesionalace i ugostiteljske škole jer su u bogat i atraktivan program uključene gastro izložbe, enološke radionice, cooking show, degustacije, prezentacije strane i domaće kuhinje, okrugli stolovi, B2B susreti, radionice za profesionalne kuhare i građanstvo, gastro ture i zabavni programi. Organizatori festivala su SKMER – Savez kuhara europskih i mediteranskih regija i Svpetrvs hoteli d.d. Waterman resorts.
Više...

23.Noćnjak u Supetru na otoku Braču

nocnjak 3 202123. Međunarodna manifestaciju maslinara i uljara Noćnjak 2021. održat će se od 6.do 9. svibnja u Supetru na otoku Braču, a veći dio programa događat će se u sklopu hotelskog naselja Waterman resorts, Svpetrvs hoteli d.d. Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja i otvorena maslinova ulja, ulja u rinfuzi. U svakoj od ovih kategorija proglašava se šampion kvalitete, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu odnosi i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled boce i dizajn etikete.
Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije: Prehrambeni proizvodi od masline, kozmetički proizvodi od masline, proizvodi od drva masline.
S obzirom da je epidemiološka situacija nepredvidiva, program održavanja prilagodit će se mjerama i uvjetima aktualnim u vrijeme održavanja Noćnjaka. U suradnji sa znanstvenim i stručnim institucijama osmislit će se aktualne teme, a pored uobičajenog izlaganja, omogućit će se njihovo praćenje putem internetskih platformi. Sudionici Noćnjaka i njihovi proizvodi, također će se dodatno promovirati putem weba, Youtube-a i društvenih mreža ZSD-a.
Ukoliko se program Noćnjaka, zbog epidemioloških mjera, ne bude mogao održati uživo, svakako će se održati „on line“ u predviđenom terminu i s prilagođenim programom.
Više...

Biciklistički maraton XCM „Uvati vitar“

uvati ritam 3 2021Biciklistički maraton „Uvati vitar 2021.“ će se održati od 14.do 16. svibnja u Sutivanu, na otoku Braču. XCM maraton "Uvati vitar" je rekreativna utrka što znači da za sudjelovanje nije potrebna nikakva licenca. Za sve one koji vole duge pruge organizatori su pripremili atraktivnu stazu vjetrovitog naziva “Bura”, dugačku 70 km. Svojim atraktivnim single trail dionicama, brzim spustevima, zahtjevnim usponima te tehničkim dijelovima, ona vas doslovce ostavlja bez daha, poručuju organizatori.Za naprednije rekreativce koji su neodlučni mogu li dugo voziti ili bi nešto kraću stazu, pripremljena je staza “Vitar”, dužine 40 km. Staza “Bonaca” dužine 20 km osmišljena je za sve one željne ležernije vožnje s “pogledom”.
˝Uvati vitar˝ je od samih početaka uspješan projekt koji se se svrstava u TOP 5 biciklističkih maratona u Hrvatskoj. Nakon što u subotu “odrasli” uhvate svoj vitar, u nedjelju na red dolaze najmlađi, ali i najvatreniji natjecatelji. Tako će u nedjelju ujutro u centru Sutivana mališani moći odmjeriti svoje biciklističko umijeće na Uvati Vitar Kids Race utrci. Svi su dobrodošli, bez obzira voze li bicikl, pomažu li se pomoćnim kotačima ili pak jurcaju na malim guralicama. Svako dijete koje stigne do cilja osvaja i medalju, a najbrži u svakoj starosnoj kategoriji, osvajaju i posebne nagrade sponzora.
Organizatori napominju da je ove godine već 200 startnina prodano jer su prenesene iz prethodne godine. Zatvaranjem prijava očekuje se dolazak 400 natjecatelja i više od tisuću posjetitelja kojima će se na maratonu,uz bogatu lutriju i zabavni program, prezentirati gastronomska ponuda otoka Brača na zajedničkoj večeri svih sudionika.
Više...

Informacije objavljene u Newsletteru smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihova unošenja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije upozorava da se navedene informacije ne smiju se smatrati temeljem za donošenje važnih osobnih ili poslovnih odluka te ste suglasni da Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije nećete smatrati odgovornom za moguće neostvarenje Vaših očekivanja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije se u potpunosti odriče svake odgovornosti za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja Newslettera te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja navedenog sadržaja.

 

 

 

 

 

 

 

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok