facebook  youtube  instagram logo

Newsletter No. 12 - 2020

 

header 12 2020

Dragi prijatelji i poslovni partneri,
nema turističkog djelatnika koji ovu godinu koju privodimo kraju neće pamtiti kao jednu od najtežih koja je poslovanje turističkog sektora u pandemijskim uvjeta rada obilježila neizvjesnošću, strahom za poslovanje, potom iščekivanju prvih gostiju i postupnim zahuktavanjem prometa. Već početkom rujna uslijedili su ponovni otkazi dolazaka, gubici i nova neizvjesnost. Zimu dočekujemo u nikad ozbiljnijim epidemiološkim problemima koji su se odrazili na svaki segment gospodarstva, ponajviše na turizam zbog brojnih protuepidemijskih mjera zabrana i ograničenja putovanja u cijelom svijetu.
Zbog toga turistički prosinac koji je desetljećima u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio obilježen svjetlošću, događanjima, manifestacijama i masovnim dolascima gostiju u iščekivanju Božića i Nove Godine, ove godine izgleda drugačije, ali zbog toga ne mora biti manje radostan. Turističke zajednice mjesta, gradova i općina su kreativno osmislile programe događanja na otvorenom u skladu sa epidemniološkim ograničenjima, a naše rive, pjace i trgovi blistaju ukrašeni u blagdanskom ozračju.
Iza nas je najsloženija poslovna godina u kojoj je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ipak ostvareno 45 posto lanjskih noćenja. Unatoč trenutnoj epidemiološkoj slici, strani partneri za 2021. godinu najavljuju nove avio-linije, a po prvi put su avioprijevoznici odlučili uvesti inozemne letove tijekom prosinca i siječnja prema Splitu. Strani novinari u medijima promoviraju sve lijepo što su vidjeli i doživjeli kod nas, a promotivne aktivnosti u vremenu koje dolazi prilagodit ćemo novonastaloj situaciji i mogućnostima komunikacije. Kako je većina turističkih sajmova otkazana, odgođena za kasno proljeće ili će se odvijati u on-line obliku, mi ćemo se još snažnije usmjeriti na digitalne kanale promocije i društvene mreže kako bi zadržali zanimanje gostiju i fokusirati se na najbliža europska tržišta.
Sve su to razlozi za optimizam i nadu sa kojima ulazimo u novu turističku godinu. Sa tim pozitivnim stavom i činjenicom da smo pokazali kako se u turizmu nesklonim vremenima znamo organizirano nositi sa problemima, pripremamo se za poslovnu 2021. godinu u kojoj će sigurnost i dalje biti jedan od osnovnih preduvjeta u donošenju odluke o turističkim putovanjima. Zato ćemo sve učiniti da se naši gosti u Srednjoj Dalmaciji osjećaju upravo tako – sigurno.
Sa željom da turistička 2021. godina donese gostima i domaćinima pozitivne izazove, kreativnost u poslovanju i na putovanju, želim Vam sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu Novu 2021. godinu.
Dobro nam došli!.


stella 2015

Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinska županija sa 45% noćenja iz 2019.

evisitor 12 2020

Nakon značajnog pada turističkih dolazaka i noćenja gostiju u prvom polugodištu 2020. godine kojeg je obilježila pandemija COVID 19 i prekinula putovanja u cijelom svijetu, u Splitsko - dalmatinskoj županiji je zabilježen ohrabrujući oporavak u srpnju i potom nastavak rasta dolazaka stranih gostiju u kolovozu i dijelom u rujnu. Do smanjenja očekivanog broja dolazaka i noćenja došlo je u listopadu zbog prekida brojnih već najavljenih avio dolazaka uzrokovanih ponovnim rastom broja oboljelih u Europi i Hrvatskoj.
Prema sustavu eVisitor je u prvih jedanaest mjeseci u komercijalnom smještaju je na području Srednje Dalmacije boravilo 1.231.126 turista koji su ostvarili 8.037.313 noćenja. Tako je na razini jedanaest mjeseci ove godine ostvareno 34 posto dolazaka i 45 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih jedanaest mjeseci najviše gostiju u Splitsko-dalmatinsku županiju stiglo je iz Poljske, Njemačke, Češke i Slovenije, a najveći broj noćenja ostvaren je u gradovima Splitu, Makarskoj i Omišu te općini Baška Voda.
Više...

Blagdanske avio-linije prema Zračnoj luci Split

splitairport 12 2020Split će tijekom prosinca i dijela siječnja po prvi put biti povezan sa Amsterdamom i Zurichom nekoliko puta tjedno u blagdanskom vremenu. Tako je nizozemski KLM i švicarski „Edelweiss Air“, nakon odrađenih ljetnih linija prema Splitu, najavljuju i zimske linije za Resnik.
KLM do sada zimi nije prometovao prema Splitu, a liniju Amsterdam - Split imao je od početka srpnja do kraja listopada ove godine. Ove godine nastavljaju letjeti u prosincu i u siječnju iduće godine u kokima ćew KLM odraditi 14 operacija između Amsterdama i Splita. Amsterdam i Split bit će povezani direktnim letovima u subotu, 19.12., nedjelju, 20.12., srijedu, 23.12., nedjelju, 27.12., subotu, 02.01., nedjelju, 03.01. te četvrtak, 07.01. Na svim letovima najavljeni su zrakoplovi tipa E190 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 100 sjedala. Zrakoplovi će iz Amsterdama u Split slijetati oko podneva.
Eurowings će tijekom prosinca i siječnja po prvi put imati linije iz Dusseldorfa za Split i to njih 15 do početka veljače, te tri linije iz Sttutgarta prema Splitu. Inače, iz Zračne luke Split tijekom zime Croatia Airlines i Lufthansa prometuju redovno prema Frankfurtu, Munchenu i Rimu.
Više...

Finnair najavljuje letove za Split

finnair 12 2020Finski nacionalni avioprijevoznik potvrdio je povratak u Hrvatsku s dvije linije iz Helsinkija za ljetni red letenja 2021. godine. „Sigurni smo u povratak na hrvatsko tržište u ljeto 2021. godine. Linije iz Helsinkija prema Splitu i Dubrovniku ponovno će biti važna veza između Azije i Jadrana. Linija Helsinki - Split - Helsinki prema trenutnom planu Finnaira trebala bi krenuti s redovnim direktnim operacijama od 11. svibnja 2021. godine s 5 letova tjedno (svakog utorka, srijede, četvrtka, subote i nedjelje). Na linijama su najavljeni zrakoplovi tipa A319 koji u floti ovog prijevoznika imaju kapacitet od 144 putnika. Finnair planira prometovati na ovoj liniji sve do početka listopada slijedeće godine.
Više...

Otvoren interpretacijski centar Velika Kotišina

kotisina 12 2020Revitalizacijom kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina pod biokovskim stijenama u blizini grada Makarske, obnovljeni su objekti kulturne baštine, te su postavljeni interaktivni i cjelogodišnji rekreativni i kulturni sadržaji za posjetitelje. U Kotišini je uređen Interpretacijski centar Veliki Kaštel kao mjesto prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina. Izložen je dio arheoloških eksponata sa lokaliteta Kotišina te etnološke priče koje prezentiraju način življenja stanovništva, a tu su i pozornica ispred crkve sv.Ante, poučne staze i obnovljena crkva sv. Martina, adrenalinske i pješačke ture te pješačko- biciklističke staze Makarska centar – Kotišina. Nositelj projekta ‘Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina’ - nove povijesno-turističke atrakcije Makarske rivijere je Grad Makarska, a u partnerstvu s TZ-om grada Makarske, JU Park prirode Biokovo i turističkom agencijom Tip Extreme, a provodio se od ljeta 2017.godine. Projekt je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, s ukupnim troškovima projekta 14,5 milijuna kuna od čega 85 posto otpada na bespovratna sredstva.
Više...

Bolska rapsodija s Anom Rucner

anarucner 12 2020Projekt Turističke zajednice Bol pod nazivom „Bolska rapsodija s Anom Rucner“ ima za cilj promociju Bola, ali i otoka Brača kroz sedam kratkih filmova na različitim lokacijama, a koje su karakteristične i ljepotom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Kada se tom jedinstvenom pejzažu i prizorima Bola doda i vrhunska interpretacija Ane Rucner u obradi klasičnih i modernih skladbi koje je priredila posebno za promociju Bola, onda je ugođaj upotpunjen.
„Zahvaljujemo se Ani Rucner na suradnji u ovom posebnom projektu te što je svojom glazbom poklonila Bolu rapsodiju pomoću koje smo aktivno krenuli u promociju Bola kao destinacije za nadolazeću sezonu“ - rekao je Markito Marinković, direktor Turističke zajednice općine Bol. Uživajte u bajkovitim prizorima Bola slušajući neke od najpoznatijih klasičnih skladbi našeg vijeka u izvedbi Ane Rucner, na YouTube kanalu TZO Bol te na istoimenim društvenim mrežama.
Više...

Advent u Splitu „Ljubav nas spaja”

advent 12 2020U adventskom periodu od 28. studenog do 6. siječnja na mnogim lokacijama grada Splita postavljene su božićne i svjetlosne instalacije i okićene jelke. Četiri glavne lokacije na kojima se Advent odvija su Riva, Park Josipa Jurja Strossmayera (Đardin), Marmontova ulica i Trg Gaje Bulata. Ugostiteljskih i suvenirskih kućica ove godine nema, ali će se održavati glazbeni nastupi na Rivi, a pripremljen je i raznolik glazbeni program na otvorenom ukoliko to vremenske okolnosti budu dozvoljavale. Koncept Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, baziran je na četiri adventske svijeće kao simbolima predbožićnog vremena.
Osmišljena je i nagradna akcija u sklopu Adventa u Splitu pod sloganom „Ljubav nas spaja“ putem „Sandučića lijepih želja“. U godini kada smo prvi puta fizički odvojeni od većine najmilijih, potrebno se prisjetiti što to adventsko vrijeme čini posebnim i koje su to vrijednosti koje nam pomažu da iz dana u dan nadilazimo sve prepreke i osjetimo Božić svim srcem, poručuju iz TZ Splita. Advent u Splitu udružio se s Hrvatskom Lutrijom kako bi nagradili one koji ubace najljepše božićne poruke u Sandučiće te tako sebe i svoje sugrađane podsjete na pravi duh blagdana.
Svojim porukama građani i posjetitelji Splita dokazat će kako je upravo ljubav emocija koja omogućava da prebrodimo sve izazove koji su stavljeni pred nas. Pišući iskrene božićne želje i ubacujući ih u sandučiće, sudionici ulaze u konkurenciju za vrijedne nagrade.
Više...

Tz Solin pozvala na uređenje okućnica

solin 12 2020Turistička zajednica grada Solina u predblagdansko vrijeme pozvala je sve stanovnike Solina da što ljepše okite i urede svoje kuće i okućnice jer blagdansko raspoloženje i svečarski ugođaj grada najbolje mogu stvoriti njegovi stanovnici. Potrudimo se svi zajedno i ukrasimo naše balkone, prozore, fasade, poručuju iz TZ Solin. Najljepše okićene kuće i okućnice i balkoni koji će za božićne blagdane sjati najraskošnije i biti ocjenjeni kao najoriginalniji, nagradit će se poklon bonovima.
Više...

„Paljenje adventskih svijeća 2020“, Kaštel Novi

KastelNovi 12 2020TZG Kaštela i Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine „Šušur“ pod pokroviteljstvom grada Kaštela, organizira „paljenje adventske svijeće“ svake subote  u 18.30 sati u parku – Đardin u Kaštel Novom. Veliki adventski vijenac od prirodnih materijala izradili su učenici i profesori srednje škole Braća Radić, koji svake godine rade adventski vijenac. Način realizacije daljnih aktivnosti ovisit će o epidemiološkoj situaciji.
Više....

Virtualna šetnja kroz grad Sinj

sinj 12 2020Turistička zajednica grada Sinja je u završnoj fazi izrade i tiska turističkog vodiča o Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, kao i virtualnu šetnje gradom u suradnji s turističkom agencijom Cogitolab–om iz Zagreba.
Više....

Informacije objavljene u Newsletteru smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihova unošenja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije upozorava da se navedene informacije ne smiju se smatrati temeljem za donošenje važnih osobnih ili poslovnih odluka te ste suglasni da Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije nećete smatrati odgovornom za moguće neostvarenje Vaših očekivanja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije se u potpunosti odriče svake odgovornosti za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja Newslettera te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja navedenog sadržaja.

 

 

 

 

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok