Split - Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao prikladna interpolacija raznih sadržaja luksuzne vile - ljetnikovca u shemu rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenog na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio palače bio je u toj shemi predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, a sjeverni dio za carsku stražu - vojsku, poslugu, za spremišta i sl.

Palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 m) sa četiri velike kule na uglovima, četirima vratima na svakoj strani i po četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, a gornji je kat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama. Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za svoje potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvotni izgled.

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok