Povijest Trogira

Tatari su 1242.godine tražili od građana Trogira izručenje kralja Bele IV., koji se tu u bijegu bio sklonio, uzvikujući svoj zahtjev na hrvatskom jeziku kako bi ih ovi mogli razumjeti. Trogir je kovao i vlastiti novac (bagattino), od čistog bakra s likom zaštitnika grada svetog Lovre.
U 19. i početkom 20. st. Trogir bilježi posjete i afirmativne natpise svjetski poznatih književnika i nobelovaca Bernarda Shawa , Hermana Bahra i Anatola Francea , što mu daje međunarodnu verifikaciju zanimljivog kulturno- turističkog odredišta. Po obilasku Trogira austrijskog cara Franje I. Habzburškog (1818.) i kralja Saksonije Federika Augusta (1838.), njime se 1859. oduševljava i austrijski nadvojvoda Maksimilijan, kasniji meksički car, koji mu vizionarski proriče uspješnu turističku budućnost. Posjet cara Franje Josipa 1874. označio je početak ozbiljnijih aktivnosti i na revitalizaciji turističkih resursa.
Trogir se može pohvaliti i prvom javnom ljekarnom na hrvatskom području iz 1271. godine, za koju se tvrdi i da je bila prva ljekarna u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože. Originalni dokument kojim se to potvrđuje je u privatnoj zbirci, a kopija u trogirskom muzeju.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok