Omiš - gusarenje

Srednjovjekovni Omiš obilježili su čuveni omiški gusari, predvođeni knezovima plemićke obitelji Kačić. Sa svojim brzim galijama, omiškim strijelama, čija je glavna karakteristika bila plitki gaz koji je omogućavao pokretljivost i učinkovito povlačenje u korito Cetine u slučaju opasnosti, gusari su bili strah i trepet za moćnu venecijansku trgovačku flotu, a nisu se ustručavali napadati ni papinske galije. U koritu Cetine, na ulazu u more, omiški su gusari sagradili podvodni zid (Mostina) koji se nije vidio pod vodom, a imao je samo jedan otvor prilagođen omiškim brodovima i mogao se zatvoriti lancima. Neprijateljski brodovi bi se nasukali ako bi pokušali slijediti gusare. Omiški gusari branili su se od dvaju križarskih pohoda. Prvom su se gusari uspješno oduprijeli, no u drugom je slomljena moć knezova Kačića, čime je završila era omiških gusara.
Danas su turistički performansi omiških gusara atraktivni dio omiške turističke ponude.

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok