Igre prijestolja u Srednjoj Dalmaciji

Priobalje i niska zelenih otoka, pitome šljunčane plaže s najbistrijim morem Sredozemlja uvučene pod skute planina, zeleno "srce" u dolinama rijeka Cetine i Jadro, područje je središnjeg dijela Jadranske obale od Marine na sjeveru do Gradca na jugu, u kojemu turizam živi već više od stotinu godina. Baš onako kako je u milenijskoj povijesti Srednje Dalmacije svaki došljak bio zadivljen pogledom na uvale i otoke, slikovite brežuljke i planine, tako i danas ova regija očarava posjetitelje istom ljepotom prirode, ali i bogatim povijesnim nasljeđem. Jer, radi se o priobalnoj regiji koja na samo tridesetak kilometara udaljenosti čuva čak tri spomeničke cjeline svjetske kulturne baštine UNESCO-a: Dioklecijanovu palaču u Splitu, Starogradski ager na otoku Hvaru i povijesnu jezgru grada Trogira. Među njima se smjestila Salona, danas najveći arheološki lokalitet na istočnoj obali Jadrana, a nekad prijestolnica rimske provincije Dalmacije. Kulturno nasljeđe u Srednjoj Dalmaciji  stvarali su i ostavili  u nasljeđe nadahnuti umjetnici upisujući svoje umijeće u drvu, mramoru i kamenu zidova i palača ovdašnjih gradova. 
Ne čudi stoga što su upravo takvi bajkoviti lokaliteti naše regije odabrani za snimanje četvrte sezone popularne televizijske serije „Igre prijestolja", ekranizirane treće knjige iz ciklusa "Pjesma leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina. 
Podrumi antičke palače rimskog cara Dioklecijana u Splitu, prekrasni riječni krajolici Žrnovnice, zeleno zaleđe parka prirode Biokovo iznad Baške Vode i tvrđava Klis bili su  prirodna kulisa atraktivnim borbama, spletkama, izdajama i osvetama ove ekranizirane suvremene fantastike u čijem gledanju ćete sigurno uživati.
Mjesta i lokalitete snimanja možete i osobno posjetiti dolaskom u Srednju Dalmaciju koja u prelijepom prirodnom i povijesnom okruženju živi suvremenim životom atraktivne turističke regije, jedne od vodećih u Republici Hrvatskoj. Tu vas čekaju  vrhunski hoteli, privatni apartmani, kampovi i marine, gastro-specijaliteti i srdačni domaćini. Do nas je vrlo lako stići izravnim letovima iz Barcelone prema Splitu, gradu u kojem će uz puno zabave, pjesme i događanja vaš odmor biti nezaboravan. 
Dobrodošli u  Srednju Dalmaciju - srce Jadrana!
Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije


Split
Na ulicama ovog 17 stoljeća starog grada, drugog po veličini u Hrvatskoj s povijesnom jezgrom u palači rimskog cara Dioklecijana, uz baštinu nadohvat ruke, dočekat će vas u brojnim  muzejima i galerijama nataložena povijest, a na ulicama i trgovima puno zabave i zanimljivih događanja. Valja ući pod svodove i poslušati zvona jedne od najstarijih katedrala na svijetu, dodirnuti egipatsku sfingu na carskom trgu i protrljati za sreću palac brončanog spomenika biskupa Grgura Ninskog. Prepoznatljivost ovog grada je stil i kultura života na otvorenim javnim prostorima jer  Split ima sreću da u svim godišnjim dobima pruža domaćinima i gostima ugodu osunčanih i od vjetra zaklonjenih ulica i trgova, uvala i šetnica. A kada duša puna ljepote poželi počastiti nepca u brojnim restoranima, zalogajnicama i dalmatinskim konobama shvatiti ćete zašto je Split mjesto vrhunskih gastro-doživljaja, ali i veselih zabava, klubova i festivala. Živi grad koji je izrastao u palači i pretvorio je u srce današnje metropole Jadrana, dat će vam puno razloga da u njemu uživate, bez obzira koliko vremena za to imali. Samo mu pružite priliku i osvojit će vas.

split-montaza


Klis
Poput nijemog svjedoka stoljetne povijesti na kamenoj klisuri sa koje se  pogledu  otvara Split, ponosno stoji srednjovjekovna tvrđava Klis, jedna od od najljepših fortifikacija u Hrvatskoj. U dugoj povijesti ove najsnažnije hrvatske utvrde u Dalmaciji koja je bila sjedište prvih hrvatskih vladara, plemićkih obitelji i kraljevske zaštite, ali i  mjesto za koje su se borili i ginuli junaci,u obrani njezinih zidina. Bila je simbol  hrvatskog otpora osmanlijskom osvajanju, a uspomena na slavne dane njeguje se i danas povijesnim spektaklima i postrojbom „Kliških uskoka“.

klis-montaza


Žrnovnica
Na južnom prilazu Splitu podno planine Mosor smjestilo se slikovito naselje Žrnovnica  čija priroda, rijeka i šume privlače posjetitelje na izlet i uživanje u jednistvenoj ljepoti. Posebno je vrijedno posjetiti stare vodene mlinove koji su stoljećima bili glavni gospodarski oslonac stanovništva, a danas su u tišini vrba tek svjedok prohujalih vremena.

zrnovnica-montaza


Baška Voda
Izvori pitke vode čak su četiri tisuće godina prije Krista doveli prve stanovnike na područje današnje Baške Vode, danas suvremenog turističkog središta na Makarskoj rivijeri koje njeguje tradiciju turizma više od stotinu godina. U zelenom podnožju parka prirode Biokovo sa najvišim vrhom na 1762 metra visine, Baška Voda nudi arheološke i muzejske zbirke  i pregršt zanimljivih sadržaja bagate povijesti. Danas je glavni znak prepoznatljivosti Baške Vode njezina nadaleko poznata šljunčana plaža, jedna od brojnih duž šezdeset kilometara duge Makarske rivijere koja obiluje slikovitim turističkim mjestima. Posebno su zanimljiva stara kamena naselja u podnožju planine koja su danas etno sela sa zanimljivim turističkim sadržajima.

baska-voda-montaza


 Kaštela
Posebnost grada Kaštela leži u činjenici da se razvio oko oko utvrda – kaštela, u 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić) , a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju  mediteranski kraj.
Zanimljiva je K. Gomilica  koja se razvila oko povjesne utvrde Kaštilac , koja  skoro netaknut od 16-tog stoljeća stoji    na malom otočiću, okružen morem i kamenim  mostom povezan sa kopnom , a ulaz u kaštel  štiti visoka kula u koju se ulazi preko drvenog pokretnog mosta.  
Ova jedinstvena, romantična   i tajanstvena  utvrda u Kaštel Gomilici  odabrana  je   za snimanje četvrte sezone popularne televizijske serije „Igre prijestolja", ekranizirane treće knjige iz ciklusa "Pjesma leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina.

kastela montaza


Pogledajte video:   Ekipa igre prijestolja o snimanju u Hrvatskoj

 


ENGLISH GOT web

Više informacija:

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok