Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Kako do gosta putem interneta? (uvod)

b2ap3_thumbnail_Porast_prodaje_u_turizmu_preko_interneta.jpgOvo je pitanje na koje bi danas svaki iznajmljivač htio znati odgovor. Glavni razlog je u tome što je Internet postao glavni prodajni kanal u turizmu. Više od pola svih rezervacija smještaja napravi se putem interneta. I ne samo to, Internet je glavni izvor informacija o putovanjima. Na internetu ljudi maštaju o destinaciji u koju bi najradije otišli, odabiru destinaciju i smještaj, traže što mogu raditi kada tamo dođu i na kraju, dijele iskustva s putovanja.

Međutim, kojim putevima je moguće doći do gosta, koji su prodajni kanali na internetu? U ovom uvodnom članku, kategorizirati ću i ukratko opisati vrste prodajnih kanala na internetu te navesti glavne prednosti korištenja pojedinih tipova kanala. U narednim člancima ću detaljnije razraditi pojedine kanale te dati upute što raditi kako bi mogli ostvariti što bolje rezultate u internet prodaji.


Dovedite gosta u vlastiti dućan

Vlastiti dućan na internetu predstavlja mjesto na kojem vi upravljate ponudom, samostalno određujete cijene, komunicirate s gostom i na kojem ne morate nikome dati proviziju za ostvarenu rezervaciju.

Vaš vlastiti dućan može biti: vaša Internet stranica, Facebook stranica i/ili Google+ stranica. Od navedenih, jedino je Internet stranica u potpunosti u vašem vlasništvu, jedino ste kod nje u vlasništvu svake cigle koja je u taj dućan ugrađena. I Facebook i Google su vlasnici stranica smještenih kod njih te podliježete njihovim pravilima korištenja. Jednog dana, ako npr. Facebook nestane, nestati će i vaša Facebook stranica.

Stoga bi trebalo gledati na ulaganje u Internet stranicu kao na ulaganje u vlastitu kuću tj. vlastitu dugotrajnu imovinu, a kod Facebook i Google+ stranica kao na ulaganje u stan u kojem ste u najmu. Vaša vlastita Internet stranica je osnova za prodaju putom interneta i većina vaših marketinških napora trebala bi voditi prema tome da se na njoj ostvari prodaja. S druge strane, i Facebook i Google+ stranice vam omogućuju dodatni doseg, olakšavaju komunikaciju s gostima i doprinose poboljšanju pozicije vaše Internet stranice na tražilicama (u prvom redu Google-u).

Omogućite gostu da napravi rezervaciju u tuđem dućanu

U tuđem dućanu na internetu kupac kupuje vašu robu ili uslugu, a vi za obavljenu kupnju vlasniku dućana plaćate naknadu. U turizmu, ovo su sve one stranice kod kojih gost na njima rezervira.

Tuđi dućan u turizmu može biti:

  • online agencija
  • preprodavač ili
  • zajednica kupaca.

b2ap3_thumbnail_Vodeci_internet_portali_u_turizmu.jpgOnline agencije su najuspješniji prodajni kanal u turizmu i iznajmljivačima donose najveći broj rezervacija. Izdvojio bih u ovom trenutku samo one agencije koje su vodeće u svijetu u svojim područjima: Booking.com (najviše rezervacija), AirBnB (najjači u direktnoj komunikaciji s gostima), HostelWorld (najviše rezervacija hostela) i HotelBeds (najviše subagenata, putem TUI grupacije).

Svaka bolja online agencija ima svoje preprodavače, npr. vodeće dvije online agencije (Booking.com i Expedia) imaju i desetke tisuća svojih preprodavača. Štoviše, brojne agencije kako bi upotpunile svoju ponudu na područjima gdje nemaju značajan broj direktnih ugovora postaju preprodavači drugih agencija. Posebna vrsta preprodavača su objedinitelji ponuda s više strana, od kojih vrijedi istaknuti TripAdvisor i Kayak.

Zajednice kupaca (također poznate i kao stranice za grupnu kupnju) vam pružaju u kratkom roku veliki marketinški efekt, jer dopiru do velikog broja ljudi. S druge strane, one omogućuju svojim članovima značajne popuste u odnosu na uobičajene cijene. Od poznatijih u hrvatskoj, tu su Kolektiva, Crno jaje i Megapopust, dok je u svijetu vodeća takva zajednica u turizmu TravelZoo.

Oglašavanjem dovedite gosta do svog dućana

Dok gosti na internetu čitaju novine, traže informacije, gledaju videa, pričaju s prijateljima, rade bilo što, može im se pojaviti vaš oglas. Za razliku od oglasa u novinama ili na televiziji, kod oglašavanja na internetu točno možete znati koliko vam je pojedini oglas donio upita i rezervacija i temeljem toga odlučiti hoćete li nastaviti s oglašavanjem. Oglašavanjem se jako brzo može doći do potencijalnih gostiju i usmjeriti ih u vlastiti dućan na internetu, bez obzira koliko “izvan centra” on bio.

Razlikujemo platforme za oglašavanje (oglasi se nalaze na velikom broju stranica), od kojih su najpoznatije Google Adwords i Facebook Ads, a na lokalnom tržištu Etarget te stranice koje iznajmljuju vlastiti oglasni prostor (npr. Apartmanija).

Ostali načini dolaska do gosta

Svaka vaša aktivnost na internetu, potencijalan je put do gosta. Naravno, neke aktivnosti će prije dovesti do toga te ih stoga ovdje spominjem:objavljivanje videa na Youtube-u, pomaganje gostima putem specijaliziranih stranica za turizam (npr. VirtualTourist) te još neke vrste interakcija s potencijalnim gostima putem društvenih mreža (npr. putem Instagrama).

S ovim smo prošli vrste prodajnih kanala u turizmu putem interneta, a sljedeći put – detaljnije.

Ovaj članak je preuzet s http://www.ponuderacuni.com/blog/entry/kako-do-gosta-putem-interneta-uvod.

digital nomads