Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

ŠTO JE JEO CAR DIOKLECIJAN?

Rimski car Dioklecijan jedan je od najpoznatijih rimskih vladara. Povukao se s vlasti i prepustio je mlađim nasljednicima. U mirovini je Dioklecijan provodio vrijeme sadeći povrće u vrtu palače. Jednom prilikom, kad su ga pozvali da se vrati na prijestolje, navodno je rekao da kad bi oni koji ga zovu mogli vidjeti kupus koji je zasadio svojim vlastitim rukama, nikada ne bi tražili da zamijeni mir i sreću svoje palače s metežom nikada zadovoljive pohlepe. Još i danas iz splitskih lonaca kuljaju prastari mirisi i okusi, odjeci povijesnih i vremenskih poruka iz njegovih podruma. U Saloni, u Gašpinoj mlinici, jednoj od posljednjih sačuvanih mlinica na rijeci Jadro, kao i na Klisu učit ćemo o jelima i začinima iz doba Dioklecijana, a kada kušamo jela, na tren ćemo se vratiti u prošlost.

Salona, upoznavanje sa starom rimskom kuhinjom; Gašpina mlinica gdje su žito mljeli seljaci iz Zagore, a oni s otoka, u barkama, nanizani uz riječnu obalu čekali svoj red; Klis, učenje o jelima i začinima iz doba Dioklecijana


Aranžman je moguće realizirati u trajanju od tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan dolazak, tura Salona, gradska tura Split, posjet glavnoj tržnici; 2. dan razgledavanje mlinica, procesa proizvodnje brašna i degustacija fritula i travarice, na Klisu pripravljanje i degustacija tradicionalnih delicija iz doba Dioklecijana, maslinova ulja te autohtonih sorta vina; 3. dan povratak. Aranžman se može realizirati u periodu od 1. travnja do 31. listopada za grupe od dvije osobe do petnaest osoba. Smještaj je moguć u hotelu s tri, četiri ili pet zvjezdica dok je prijevoz moguć našim kombi vozilima. Stručno vođenje moguće je na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads