Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Putevima kamena

Pučišća su od davnina poznata po kamenoklesarskoj kulturi. Sklad i jedinstvo težačkih kuća i baroknih zgrada, izniklih iz bjeline bračkog kamena, ostavljaju bez daha svakog posjetitelja. Tradicija kamenarstva nastavlja se i do danas u klesarskoj školi, jedinoj takvoj u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe. Pražnica su tipično naselje bračke unutrašnjosti. Nakon kratkog obilaska posjetit ćemo klesarsku radionicu gdje ćete se upoznati s alatom i metodama obrade kamena te kušati domaće likere i slastice. U Donjem Humcu brojne kamene kuće, rimski mauzoleji i kipovi izrađeni od finog bračkog kamena, svjedoče o vjekovnoj tradiciji obrade kamena. Mjesna crkva s prelijepim baroknim zvonikom dominira vizurom sela. Nakon razgleda mjesta slijedi posjet poznatoj galeriji uz mogućnost kupnje suvenira I predmeta od kamena.

šetnja kroz mjesto poznato po kamenoklesarskoj kulturi; posjet jednoj od mnogih klesarskih radionica i upoznavanje s tehnikom i alatima za obradu kamena; degustacija domaćeg vina, likera i tradicionalnih slastica

Aranžman je moguće realizirati u trajanju od tri do pet dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan: dolazak na Brač, smještaj u Postirama; 2. dan: posjet kamenoklesarskoj školi, obilazak klesarske radionice, upoznavanje s alatima i tehnikom obrade kamena, degustacija domaćih proizvoda, posjet galeriji; 3. dan: odlazak. Aranžman se može realizirati u periodu od 1. svibnja do 31. listopada za grupe od dvije osobe do 15 osoba. Smještaj je moguć u hotelu sa 3*ili 4* ili u apartmanima, dok je prijevoz moguć automobilom, kombijem ili mini busom. Stručno vođenje moguće je na hrvatskom i engleskom jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podatci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

digital nomads