Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Više od vožnje na dva kotača

145 označenih biciklističkih staza ukupne duljine 4.500 km koje vode kroz vidikovce, panorame, planine, otočne vrhove i doline rijeka pravi su izazov svima koji vole doživljaje na dva kotača.

Možete birati između staza specijaliziranih za brdske vožnje i onih rekrativnih za sve generacije i uzraste koje prate slikovita područja. Vrhunske staze i idealni vremenski uvjeti u svim godišnjim dobima u ovoj regiji daju odlične uvjete za treninge profesionalnih biciklista iz cijelog svijeta. Makarska rivijera, Splitska rivijera, otoci Brač, Hvar, Vis i Dalmatinska zagora pozivaju na biciklističku vožnju na koju možete krenuti sami ili u pratnji vodiča. Putem ćete osvojiti planinske vrhove u zelenom zaleđu Srednje Dalmacije, pratiti izvore i tokove rijeka ili otkriti otočne staze birajući različite biciklističke nivoe.

TOP BIKE TRAILS

Najteža staza – ona koja vodi do vrha Biokova i koja ulazi u kategoriju zahtjevne i teške staze i za koju je uz dobre bicikle potrebno biti i u dobroj kondiciji. Uspon na najviši vrh Sv. Jure na 1762 metra nadmorske visine s pogledom na otoke i unutrašnjost Srednje Dalmacije bit će vam nagrada za uloženi napor.

Najpopularnija staza – Game of Thrones je staza kojom se obilazi najviše zanimljivosti. Staza polazi iz Splita s Rive i obilazi Game of Thrones lokalitete: Dioklecijanove podrume, Antoličin mlin i Kamenolom (Žrnovnica) te tvrđavu Klis. Staza obilazi i lokalitete ušća rijeke Žrnovnice, potok u kliškom polju, izvor rijeke Jadro, etno selo, antičku Salonu, Vranjic i park šumu Marjan. Duljina staze je 55 km.

Najslikovitija staza – Stara sela koja iz Podstrane preko Žrnovnice ide do Gornje Podstrane pa se preko Gornjih Duća spušta u Omiš i natrag istim putem. Ova staza pruža panoramski pogled na cijeli istočni dio Splitske rivijere, od Splita do Omiša, i na sve srednjodalmatinske otoke.

Najduža staza – Staza sv. Juraj je cestovna staza duljine 180 km i 3814 m visinskog uspona. Staza obilazi sva naseljena mjesta na otoku Braču i sve otočne atrakcije.

NE PROPUSTITE: Rekreativna utrka – XCM maraton „Uvati vitar“ je rekreativna utrka koja se svake godine u mjesecu svibnju održava u malom mjestu Sutivan na otoku Braču. Za sve one koji vole „duge pruge“ tu je atraktivna staza naziva „Bura“, dugačka 70 km. Za naprednije rekreativce pripremljena je staza „Vitar“ dugačka 40 km dok je staza „Bonaca“, dugačka 20 km, osmišljena za sve one željne ležernije vožnje s „pogledom“.

Dalmatia bike

digital nomads