Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Stigli ste u regiju u kojoj se rodilo vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatske! Međunarodna slava koju su imale u antičko vrijeme starogrčke kolonije na Visu i Hvaru, s pravom Srednjoj Dalmaciji daje laskavu titulu kolijevke hrvatskog vinarstva.

Među najpoznatijim sortama vina s tog područja su maraština, pošip, vugava, kujundžuša, žilavka i plavac mali. Srednja Dalmacija ima najbogatiji sortiment vinove loze u Hrvatskoj, a Plavac mali neupitan je lider među crnima, dokazano hrvatska autohtona sorta i najvažniji predstavnik regije. Najbolji primjerci stižu s Hvara, ali Brač i Vis također proizvode odlične plavce.

Bijeli sortiment predvodi pošip kao autohtona sorta, a Vugava i Bogdanuša tipične su otočne sorte, koje se uzgajaju isključivo na Visu i Hvaru. U Kaštelima je poznat crljenak, danas dokazano ista sorta kao i svjetski megapopularan zinfandel, dok je Hvar poznat po sorti bijele bogdanuše i prču.

U Imotskom polju dominira bijela autohtona sorta kujundžuša, a turističke agencije imaju posebne programe obilaska vinograda, vinskih podruma te sudjelovanja u berbi grožđa i preradi u vino.

Splitska Rivijera

Brač

Hvar

Vis

Dalmatinska zagora

digital nomads