Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Putevima rimskih legija

Na Rimskim cestama, autentičnom dijelu antičkog prometnog sustava, hodajte izvornim putevima kojima su stoljećima unatrag koračale teške noge rimskih legionara i vratite se u tisućljetnu povijest prostora rimske provincije Dalmacije kojoj je Salona bila središte. 

Arheološka istraživanja na području Dalmatinske zagore tijekom izgradnje moderne cestovne infrastrukture otkrila su rimsku cestovnu mrežu čije je ishodište bilo u Saloni koja je uz Dioklecijanovu palaču, jedan od antičkih dragulja ovoga prostora. U Dalmatinskoj zagori su nakon tisuću godina u kamenu rimskih cesta i danas vidljivi usječeni tragovi (spurile) teških kola rimskih legionara koji su tim cestama prolazili šireći Rimsko carstvo.

Ceste su gradili sami legionari, ratni zarobljenici, robovi i pomoćna radna snaga. U nepunih sedam godina izgrađeno je pet prometnica od Salone prema unutrašnjosti rimske provincije Dalmacije u dužini većoj od 820 km (otprilike nešto više od 550  rimskih milja).

Zakoračite  tim tisućljetnim kamenim tragovima s polazištem u Saloni koji se nastavljaju kroz sve rimske lokalitete na području Dalmatinske zagore.

Cestovni pravci koji su vodili iz Salone:

– Vojna cesta Salona – Klis – Andetrium (Gornji Muć)

– Cesta osvajanja i utvrđivanja granica Salona – Klis, Dugopolje – Dicmo – Aequum (Čitluk) – Servitium 

– Rudarska cesta Salona – Tilurum (Gardun, Trilj) – Argentaria (područje Srebrenice)

– Trgovačka cesta Salona – Tilurum – Narona (Vid kod Metkovića)

– Salona – Spalato

– Salona – Epetium (Stobreč) – Oneum (kod zaseoka Baučići, Omiš) –   Makarska

– Salona – Siculi (Resnik) – Tragurium (Trogir)

digital nomads