Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Doline, rijeke i okusi

Boravak u eko-etno selima ili uz obale rijeke Cetine,  posjet vrletima Parka prirode Biokovo, Imotskim jezerima ili Vrgoračkim poljima uz okupljanje za stolom i ponudu domaće hrane proizvedene kombinacijom oštrog planinskog zraka i bogato natopljenih polja, sve to pretvorit će vaš odmor u nezaboravan doživljaj.

Uz aktivni odmor u autohtonim naseljima i s gostoljubivim domaćinima, zabavu na otvorenom i uživanje u pogledu na prirodu i okolne planine, svoj boravak obogatit ćete posjetom pršutani u kojoj ćete se upoznati s načinom proizvodnje dalmatinskog pršuta i sira iz mišine. Posjet vinarijama i proizvođačima voćnih rakija, posjet uljari, etnoselu, sve su to mjesta na kojima ćete upoznati način života i rada u dalmatinskom kršu iz razdoblja stotinu godina unatrag.

Samo planine i tridesetak kilometara dijele Jadransku obalu od riječnih dolina i zelenih polja zaleđa u kojem se smjestio zagorski dio Srednje Dalmacije.

Čista i nevjerojatno raznolika, po svemu posebna s mlinicama, rijekama, jezerima, poljima i vinogradima, oaza je to povijesti zgusnute u stoljetnim utvrdama i netaknutoj prirodi. Autohtone kuće, polja i nedirnuta priroda ispričat će vam tajne i objasniti tradiciju, ponuditi vam adrenalinske doživljaje, a domaćini će vas ugostiti jedinstvenim svježim okusima iz polja i vrtova, riječnim i mesnim specijalitetima te vrhunskim vinom. Doline kojima vijuga rijeka Cetina predstavljaju spoj baštine, prostranstva, vode, različitosti i nedirnute prirode.

PREPORUČUJEMO

Alka

Pogledajte vitešku igru Alku, posjetite Alkarske dvore, spomenik alkaru, tvrđavu Stari Grad, kulu sa satom Kamičak, predstavu „Opsada Sinja 1715“.

Čudotvorna Gospa Sinjska

Posjetite crkvu u Sinju gdje se čuva slika Čudotvorne Gospe Sinjske koja se ubraja među ljepše slike što ih je stvorila kršćanska umjetnost. Naslikana na platnu, ne prikazuje cijeli lik Majke Božje nego samo poprsje koje izlazi iz tamne pozadine slike.

Muzej triljskog kraja

Posjetite Muzej triljskog kraja, rimski vojni logor Tilurij u kojemu je do sredine 1. stoljeća boravilo po 6 tisuća vojnika rimskih legija, tvrđavu Čačvina te stare Grabske mlinice sačuvane u svom izvornom obliku.

Tvrđava Topana

Posjetite Tvrđavu Topana i zavjetnu crkvicu Gospe od Anđela, nogometni stadion „Gospin dolac“, Muzej grada Imotskog i Zbirku franjevačkog samostana, arheološko nalazište Crkvine – Cista Velika

Etno eko selo Kokorići

Autohtona ruralna cjelina, guvna, bunari, staje, pojate, kuće, konobe, kula Prže Prvana i stara srednjovjekovna crkva sv. Ante, odraz su pučkog graditeljstva i pod konzervatorskom zaštitom. Cjelina je obnovljena i turistička je atrakcija.

JESTE LI ZNALI:

Antički nogomet

Prvi nogomet na svijetu igrao se upravo na području nedaleko današnjeg Trilja! O tome svjedoči antička nadgrobna stela  sedmogodišnjeg rimskog dječaka Gaja Laberija iz 2. stoljeća, pronađena u nalazištu Tilurium kod Trilja, koji u ruci drži kuglu ukrašenu mrežasto povezanim šesterokutima. Taj spomenik se nalazi uzidan u pročelje kamene kuće u  Vrličkoj ulici u Sinju. FIFA je 1969. godine priznala taj spomenik kao prvi u svijetu posvećen nogometu.

DALMATIAN HINTERLANDSPLITSKA-RIVIJERAMAKARSKA-RIVIJERABRACHVARVIS
digital nomads