Korisne informacije

Published in Planirajte putovanje

Putni dokumenti i vize

Pod putnim dokumentom se podrazumijeva putovnica ili neki drugi međunarodno priznat identifikacijski dokument. Turisti mogu ostati u Hrvatskoj do tri mjeseca.
Građanima Europske unije nije potrebna viza za ulazak u Republiku Hrvatsku. Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj najduže 90 dana u vremenskom razdoblju od 6 mjeseci, računajući od dana prvog ulaska. Cjelovita lista viznog sustava je dostupna na stranici Ministarstva vanjskih poslova: www.mvpei.hr

Carina

Carinski propisi Republike Hrvatske usklađeni su s propisima zemalja Europske unije. Strani državljani mogu unijeti svoju osobnu prtljagu bez ikakvih ograničenja. Strana valuta može se slobodno unijeti i iznijeti iz zemlje (do visine 3.000 eura); do visine 15.000 kn za domaću valutu. Vrijednu profesionalnu i tehničku opremu potrebno je prijaviti na granici. Carinska uprava Republike Hrvatske: www.carina.hr

Zdravstvena zaštita

U svim većim gradovima postoje bolnice i klinike, a hitna pomoć, ambulante i ljekarne u manjim mjestima. Strani turisti ne plaćaju medicinske usluge ukoliko je Health Care Convention (Konvencija o medicinskoj skrbi) potpisana između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze. Troškovi medicinskih usluga pruženih osobama koje dolaze iz zemalja s kojima Konvencija nije potpisana, naplaćuju se direktno korisniku usluge prema cjeniku. Za pacijente čiji životi su u opasnosti na raspolaganju je hitan transport zrakom (helikopterom) ili morem (gliser). Turisti mogu koristiti i usluge privatnih liječnika i zubara pri čemu plaćaju punu cijenu za sve medicinske usluge.

Prijava boravka

Prijava boravka i plaćanje boravišne pristojbe za domaće i strane goste obavezni su prema Zakonu o boravišnoj pristojbi te Zakonu o strancima. Stoga radi vlastite udobnosti i ostvarivanja prava provjerite jeste li prijavljeni od dana dolaska do dana odlaska. Svaki pružatelj usluge smještaja dužan je prijaviti boravak gostiju, posjedovati potvrdu o prijavi boravka za svakog gosta u bilo kojem od smještajnih objekata te na zamolbu gosta dužan je predočiti istu. Vaša prijava osobito je bitna i potrebna ukoliko boravite u privatnom smještaju radi kvalitete usluge i Vaše udobnosti te onemogućavanja ilegalnog rada onih domaćina koji nisu po zakonu registrirani za pružanje usluge smještaja.

Vremenska zona

GMT plus jedan sat zimi te GMT plus dva sata ljeti.

Novac

Nacionalna valuta je hrvatska kuna (skraćenica KN). U opticaju su novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 kn, kovanice od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa te od 1, 2 i 5 kuna. (1 kuna = 100 lipa). Strana se valuta može zamijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, turističkim agencijama, hotelima, kampovima, marinama prema važećoj tečajnoj listi (bez ili s provizijom). Čekovi se mogu unovčiti u bankama.
Bezgotovinsko plaćanje: Plaćanje u trgovinama, restoranima i na svim mjestima gdje su istaknute oznake kreditnih kartica (Diners, American, Eurocard - Mastercard, Visa) i Euročekovi. Bankomati su također nadohvat turistima.
Za dodatne informacije, posjetite www.hnb.hr

Električna energija

Voltaža na gradskoj strujnoj mreži je 220 V, frekvencije 50 Hz, tako da posjetitelji iz SAD-a moraju upotrebljavati transformator, a posjetitelji iz Velike Britanije adapter za europsku strujnu mrežu kako bi mogli koristiti svoje električne uređaje.

Kućni ljubimci

Za pse i mačke vlasnici trebaju imati međunarodni certifikat registriranog veterinara u kojem stoji da je prošlo najmanje 15 dana, ali ne više od šest mjeseci od zadnjeg cijepljenja protiv bjesnoće.

Radijske vijesti na stranim jezicima

Hrvatski radio na nekoliko programa emitira emisije na stranim jezicima namijenjene turistima u Hrvatskoj. Na Prvom programu Hrvatskog radija svaki dan u 20.05 emitira se emisija na engleskom jeziku u trajanju do deset minuta. Tijekom ljetne sezone na Drugom programu Hrvatskog radija (96,1 Mhz Split, 98,9 Makarsko primorje) svaki puni sat od 8 do 21 sat uz redovite vijesti na hrvatskom jeziku su i vijesti na engleskom, njemačkom, talijanskom i češkom jeziku, a HAK izvještava o stanju na cestama na engleskom i njemačkom jeziku. U istom razdoblju ljeti svaki puni sat emitiraju se vijesti i izvješća o stanju na cestama izravno iz studija Trećeg programa Austrijskog radija, RAI Uno, britanskog VIRGIN radija, Radio Praga i međunarodnog programa Hrvatskog radija – Glas Hrvatske. Češke turiste ljeti novinari Radio Praga jednom na dan informiraju putem regionalnih postaja (Radio Split). Vijesti i servisne informacije na stranim jezicima tijekom turističke sezone imaju i brojne lokalne radijske postaje.

Državni praznici i neradni dani

1. siječnja, Nova Godina
6. siječnja, Sveta tri kralja
Uskrs i Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja, Praznik rada
Tijelovo (40 dana nakon Uskrsa)
22. lipnja, Dan antifašističke borbe
25. lipnja, Dan državnosti
5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
15. kolovoza, Velika Gospa
8. listopada, Dan neovisnosti
1. studenoga, Svi sveti
25. i 26. prosinca, Božićni blagdani

Korisni telefonski brojevi

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku 385

Jedinstveni broj za pomoć 112
- ovaj broj može se pozvati u bilo koje doba dana i noći, neovisno gdje se nalazite, a telefonski poziv se ne naplaćuje
- broj možete nazvati ako vam treba hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija, gorska služba spašavanja, hitna veterinarska pomoć, pomoć drugih službi i operativnih snaga zaštite i spašavanja

Policija 92
Vatrogasci 93
Hitna medicinska pomoć 94
HAK - Pomoć na cestama 987
HAC - Hrvatske autoceste 0800 0422
Potraga i spašavanje na moru 9155

Korisni linkovi

Autobusni kolodvori u Županiji:
Autobusni kolodvor Split

Zračne luke u Županiji:

Zračna luka Split
Zračna luka Brač

Trajektni, brodski i katamaranski prijevoznici u Županiji:
Jadrolinija
Split tours
Snav
Blue Line
Linijska nacionalna plovidba ( LNP )

Ostalo:
Croatia airlines
Hrvatske željeznice
Udruga turističkih vodiča Split
Hrvatska turistička zajednica

More in this category: Turističke zajednice »

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok