Izložba podvodne fotografije “Ispod mora, ispod zemlje”

Od mora i za more živimo. Očarava nas svojim nijansama, zvukovima, mirisom. Jadransko more u svojim dubinama skriva jedne od najljepših i najčudesnijih prizora. Jedan od njih je i Modra špilja na otoku Biševu koja je od 1951. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Riječ je o fenomenu koji uistinu nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na samom otoku Biševu, inače najudaljenijem nastanjenom hrvatskom otoku, živi tek 15 stanovnika. Kako je otok izložen snažnim morskim strujama i vjetrovima, tijekom stoljeća nastanka obala Biševa formirala se u obliku visokih stijena i nadmorskih litica, dok se u skrovitim uvalama kriju jedne od najljepših plaža na Jadranu. Otok je izrazito bogat špiljama, no prema mnogima upravo Modra špilja slovi za najljepšu špilju, ne samo na  Biševu već i u cijeloj Hrvatskoj. Poseban je ugođaj u prijepodnevnim satima kada sunčeva svjetlost ulazi kroz podvodni otvor pećine i obasjava pješčano dno, stvarajući pritom fascinantnu igru svjetla i nebesko plave boje koja se reflektira u unutrašnjosti špilje.

Ove godine obilježava se 140. godišnjica od otkrivanja Modre špilje, a tom posebnom događaju pridružila se i Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije koja je tim povodom organizirala jedinstvenu izložbu podvodne fotografije „Ispod mora, ispod zemlje“. Ova izložba, koja prikazuje motive podmorja Viškog arhipelaga i jadranskog akvatorija, održat će se u bivšem tunelu JNA, rt Gatula, na otoku Biševu 20. lipnja, a bit će otvorena sve do 1. listopada 2024.

Kako je lokacija izložbe tunel (bunker), a tema podvodna fotografija, vodili smo se konceptom povezivanja otoka „izvana i iznutra“, odnosno kako i sam naziv izložbe poručuje „ispod mora – ispod zemlje“, što simbolizira tišinu ispod mora i tišinu ispod zemlje, ili život u dubini mora – život u dubini zemlje. Rijetki su imali priliku zaroniti duboko i doživjeti jedan potpuno drugačiji svijet. Fotografi Dalibor Andres, Danijel Frka, Ivana Grgić, Damir Zurub, Marjan Radović, Srđan Vrančić i Božidar Vukičević već godinama vjerno bilježe i dokumentiraju tajne podmorskog svijeta Jadrana. Riječ je o najboljim podvodnim fotografima čije su fotografije mahom osvajale prva mjesta na svjetskim natjecanjima, a čiji je rad prepoznat brojnim  domaćim i međunarodnim nagradama. Zbog njih sada imamo priliku zaroniti ispod površine i upoznati se s izvanrednim podvodnim krajolicima. Tajanstvene morske špilje, šarene grebene i živopisne stanovnike koji se otkrivaju pred nama u svojoj punoj raskoši. Ove podvodne fotografije, uhvaćene vještim okom strastvenih ronilaca i fotografa, pričaju priče o povijesti, o čaroliji Jadrana i Dalmacije.

Neka nam ovakvi nesvakidašnji prizori budu podsjetnik da taj svijet sačuvamo od pogubnog utjecaja civilizacije. Otok Biševo, kao dio viškog arhipelaga, predstavlja jednu od posljednjih prirodnih oaza na Mediteranu. Njegova prirodna ljepota, bogata povijest i jedinstvena atmosfera čine ga mjestom gdje se more i kopno spajaju u neponovljivom skladu. 

Uživajte u jadranskim dubinama, u srcu ovog mitskog mjesta, gdje se stvarnost i mašta susreću u nježnom zagrljaju.

LOKACIJA

Biševo

DATUM

20.06.-01.10.

Visit us on instagram