UNESCO lokaliteti

Dział: UNESCO
There is no translation available.

Mala zemlja velikoga bogatstva. Bez ikakve se sumnje to može reći za Hrvatsku i njena prirodna, kulturna i povijesna bogatstva, a tome u prilog govori i činjenica kako je dosad sedam hrvatskih lokaliteta uvršteno na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine. Od njih sedam, tri lokaliteta su na području Splitsko-dalmatinske županije:

  • Dioklecijanova palača i srednjovjekovni Split
  • povijesna jezgra Trogira
  • Starogradsko polje na Hvaru.

Preostali hrvatski lokaliteti na UNESCO-voj listi zaštićene baštine su katedrala sv. Jakova u Šibeniku, grad Dubrovnik, Nacionalni park Plitvička jezera i ranokršćanski kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču.

Dioklecijanova carska palača, iz koje je nastao Split, građena je od 295. do 305. godine i jedno je od najznačajnijih djela kasnoantičke arhitekture, kako po očuvanosti pojedinih izvornih dijelova i cjeline, tako i po nizu originalnih arhitektonskih formi koje navještavaju novu ranokršćansku, bizantsku i ranosrednjovjekovnu umjetnost. Današnja katedrala sv. Dujma, nekadašnji carski mauzolej, najstarija je katedrala u svijetu, a izgrađena je u Srednjem vijeku. Romaničke crkve iz 12.i 13.stoljeća, srednjovjekovne utvrde, kao i gotičke, renesansne i barokne palače nalaze se unutar rimskih zidina tvoreći harmoničnu cjelinu.

Trogir su osnovali grčki kolonisti, trgovci s otoka Visa u 3. stoljeću prije Krista, on je izvanredan primjer kontinuiteta grada, ortogonalni plan njegovih ulica potječe iz helenističkog doba, a vladari su ga nastavili ukrašavati izuzetnim javnim i stambenim zgradama i utvrdama. Svakako najznačajnija trogirska građevina je katedrala s portalom zapadnih vratiju, remekdjelom majstora Radovana, najznačajnijim primjerom romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj. U trogirskoj je gradskoj jezgri, u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lože, 1271. godine otvorena prva ljekarna u Europi.

Starogradsko polje danas predstavlja najbolje sačuvani antički – grčki krajolik na Sredozemlju. U ljeto 385. godine prije Krista iz grada Parosa na istoimenom otoku u Egejskom moru upućeno je prema Jonskom zaljevu, kako su Grci nazivali Jadransko more, stotinjak obitelji da osnuju koloniju, a cilj im je bio otok Hvar. U novom naselja trebalo je pravilno podijeliti zemlju doseljenicima, pa je polje premjereno uz pomoć jednostavnog mjernog instrumenta i podijeljeno na parcele od jednog s pet stadija, što je približno 180 s 900 metara. Isklesani su međašni kameni s imenima vlasnika parcela, a ta se podjela nije svidjela otočnim i obalnim Ilirima koji su 384. prije Krista napali grad, ali su Grci pobijedili što im je omogućilo raspolaganje cijelim Starogradskim poljem, najvećom plodnom ravnicom na jadranskim otocima. Nasadi maslina i vinograda u Starogradskom polju praktički su nepromijenjeni od grčke kolonizacije i jedinstveno su svjedočanstvo geometrijskog sustava podjele zemlje koji se koristio u antičko doba.

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turystyczna Splitu-Dalmacja
Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,
Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036
Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

htz pl-PL

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok