Uskrs
U Dalmaciji se Uskrs, kao najveći katolički blagdan, obilježava s posebnom svečanošću.
U srcu Dalmacije proslava Uskrsa obilježena je obiljem tradicije, običaja i zajedništva.
Obitelji se okupljaju za blagoslov hrane na Veliku subotu, pripremajući se tako za svečani uskršnji doručak, dok vjernici razdoblje korizme provode u postu, sudjelujući na procesijama i pobožnostima križnog puta. No, uskrsno razdoblje u Srednjoj Dalmaciji donosi obilje mogućnosti za uživanje u prekrasnoj prirodi, tradiciji i kulturnim događanjima. Evo nekoliko prijedloga za aktivnosti tijekom ovog vremena u ovom čarobnom dijelu Hrvatske.
Tradicionalni uskršnji doručak
Jedan od ključnih elemenata tradicionalnog Uskršnjeg doručka je blagoslov hrane koji se obavlja na Veliku subotu.
Obično se odlazi u crkvu s košaricom punom raznih namirnica kao što su kruh, jaja, šunka, kolači, sol i maslac. Nakon što svećenik blagoslovi hranu, ona se donosi kući kako bi se kasnije podijelila za doručak na Uskrsno jutro.
Vjerska događanja i procesije
Tijekom uskrsnog razdoblja u Dalmaciji do izražaja dolazi bogata kulturna baština i tradicija. U mnogim gradovima i selima, vjernici sudjeluju u procesijama prolazeći kroz ulice noseći križeve, svijeće i druga vjerska obilježja. Posebno se ističe Veliki petak, kada se održavaju brojne procesije u spomen na Isusovu muku i smrt.
Procesija „Za Križen“ na otoku Hvaru predstavlja jedan od najpoznatijih i najdublje ukorijenjenih vjerskih običaja u Hrvatskoj. I u Imotskom se na Cvjetnicu tradicionalno organizira „Imotska muka“ – uprizorenje Isusove muke, dok se brojna vjerska događanja obilježavaju i u drugim mjestima poput Baške Vode i Sinja.
Kulturna i sportska događanja
Tijekom Uskrsa, mnoga dalmatinska mjesta organiziraju raznovrsne kulturne događaje i manifestacije poput izložbi, kazališnih predstava i sportskih događaja.
Provjerite raspored događanja diljem Srednje Dalmacije i uživajte u umjetničkim izričajima i tradiciji ove sunčane mediteranske regije.
11 – 14 h
11 – 14 h
11 – 14 h
20h
Tradicionalna
uskršnja slastica
Sirnica je tradicionalno jelo bez kojega se u Dalmaciji ne može zamisliti Uskrs. Priprema sirnice započinje danima prije samog blagdana. Prvi korak u pripremi sirnice je priprema tijesta.
Mješavina brašna, kvasca, soli, jaja i žumanjaka, šećera, po želji se dodaju i drugi sastojci, kombinira se kako bi se stvorilo tijesto. Kasnije se dodaje i korica naranče ili limuna.
Majstorsko umijeće pravljenja sirnice prenosi se s generacije na generaciju, jer stari recepti i tehnike pripreme često ostaju obiteljska tajna. Oni koji ne stignu napraviti sirnicu čak satima čekaju strpljivo u redu ispred pekara i slastičarnica kako bi ipak ovu slasticu imali za svojim uskršnjim stolom.