Službena stranica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Srednja Dalmacija kao prirodna kulisa

Podrumi antičke palače rimskog cara Dioklecijana u Splitu, riječni krajolici Žrnovnice, zaleđe planine Biokovo kod Baške Vode i Klis, jedna od najljepših hrvatskih utvrda, bili su prirodna kulisa borbama, spletkama, izdajama i osvetama u zapletima ove ekranizirane suvremene fantastike.

Snimanje četvrte sezone televizijske serije „Igre prijestolja“ odvijalo se na nekoliko lokaliteta naše regije. U svijetu Igre prijestolja, Daenerys se unutar zidina Dioklecijanove palače bori protiv robovlasnika i gospodara Meereena i Yunkaija sa svojom vjernom vojskom i svoja tri zmaja. Žrnovnica je mjesto na kojem je Daenerysina vjerna sluškinja i prevoditeljica Missandei snimljena kako se kupa u potoku, a obližnji kamenolom je poslužio kao mjesto za veliku borbu Neokaljanih u četvrtoj sezoni serijala. Kliška tvrđava imala je ulogu Daenerysinog utočišta…

PREPORUČUJEMO:

Muzej Game of Thrones, Split

Tamnih zidova, prigušenih svjetala i mračnog ozračja, u samom centru Splita, na adresi Bosanska ulica 9, otvoren je Game of Thrones muzej. Prostire se na 300 kvadratnih metara, a posjetiteljima nudi više od 100 različitih izložaka među kojima mačeve, makete gradova, kacige, kostime, lubanje te figure likova iz serije u prirodnoj veličini, od Jona Snowa preko Hodora pa sve do lijepe Daenerys.

LOKACIJE SNIMANJA „GAME OF THRONES“:

Split

Na ulicama 17. stoljeća starog grada s povijesnom jezgrom u palači rimskog cara Dioklecijana, uz baštinu nadohvat ruke, dočekat će vas u brojnim muzejima i galerijama nataložena povijest, a na ulicama i trgovima puno zabave i zanimljivih događanja. Podrumi Dioklecijanove palače bili su mjesto snimanja.

Klis

Poput nijemog svjedoka stoljetne povijesti, na kamenoj klisuri s koje se pogledu otvara Split, ponosno stoji srednjovjekovna tvrđava Klis, jedna od od najljepših fortifikacija u Hrvatskoj. U dugoj povijesti ove najsnažnije hrvatske utvrde u Dalmaciji koja je bila sjedište prvih hrvatskih vladara, plemićkih obitelji i kraljevske zaštite, ali i  mjesto za koje su se borili i ginuli junaci u obrani njezinih zidina. Bila je simbol  hrvatskog otpora osmanlijskom osvajanju, a uspomena na slavne dane njeguje se i danas povijesnim spektaklima i postrojbom „Kliških uskoka“.

Žrnovnica

Na južnom prilazu Splitu nalazi se slikovito naselje Žrnovnica čija priroda, rijeka i šume privlače posjetitelje na izlet i uživanje u jednistvenoj ljepoti. Posebno je vrijedno posjetiti stare vodene mlinove koji su stoljećima stanovništvu bili glavni gospodarski oslonac.

Baška Voda

Izvori pitke vode čak su četiri tisuće godina prije Krista doveli prve stanovnike na područje današnje Baške Vode, danas modernog turističkog središta Makarske rivijere koje njeguje tradiciju turizma više od stotinu godina.

Kaštela

Posebnost grada Kaštela leži u činjenici da se razvio oko utvrda – kaštela, u 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić), a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju mediteranski kraj.

DALMATIAN HINTERLANDSPLITSKA-RIVIJERAMAKARSKA-RIVIJERABRACHVARVIS
digital nomads