Olive trails

Čak i ako niste ljubitelj maslinova ulja, mogućnost da obiđete maslinike Srednje Dalmacije, sudjelujete u berbi maslina i proizvodnji ulja, predstavlja nezaboravno i autentično iskustvo.

LOKACIJA

Brač

Otok Brač jedan je od simbola maslinarstva u Hrvatskoj i procjenjuje se da na njemu raste oko milijun stabala maslina, od čega se otprilike polovica obrađuje. 

Masline i maslinici nezaobilazan su dio pejzaža Dalmacije, a Maslinovi puti otoka Brača započinju u mjestu Mirca. Staza je kružnog oblika, dužine oko 6 km i upoznaje goste sa starim sustavom za navodnjavanje, tradicijom proizvodnje maslinovog ulja, vrstama maslina koje rastu na Braču i vrijednostima maslinovog ulja u svakodnevnoj upotrebi.

Na području Srednje Dalmacije moguć je organizirani obilazak četrdeset maslinara koji se nalaze na Maslinovim putima uz degustaciju i kupnju ulja te posjet Muzeju maslinarstva u mjestu Mirca

Maslinari Splitsko-dalmatinske županije rado svoje goste pozivaju u maslinike, daju im informacije o povijesti i sadašnjosti maslinarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji, sortimentu maslina, karakteristikama maslinovog ulja te uljarima i prerađivačima maslina.

Uljari organiziraju turističke ture u svojim pogonima tijekom kojih turiste upoznaju s maslinarstvom toga kraja i specifičnostima maslinovog ulja ili konzerviranih maslina koje nude na prodaju.

Visit us on instagram