Split

Split

Drugi grad po veličini u Republici Hrvatskoj; urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije. Službeno, Split je star više od 1700 godina, međutim, postoje arheološki nalazi koji zadiru u dublju povijest, a jasni su dokazi naseljenosti poluotoka. Vežemo ga za stare Grke i koloniju Aspalathos, ilirsko pleme Delmate i konačno, za rimskog cara Dioklecijana koji je udario današnjem Splitu temelje izgradivši palaču nalik rimskoj vojnoj utvrdi, tik uz Jadransko more. Povijesna jezgra grada je od 1979. godine uvrštena na UNESCO-v popis svjetske baštine i pravi je magnet za brojne turiste.
Smješten na poluotoku u podnožju brda Marjan, a zaštićen planinama Kozjakom i Mosorom, Split se polako iz tranzitnog centra pretvara u mjesto za odmor. Kulturni je centar koji se hvali jakom kazališnom scenom, mnogim alternativnim događajima i zanimljivim izložbama. Više od 50 godina ljeto u Splitu obilježeno je festivalom u čast kazalištu i fantastičnim klasicima te brojnim modernim komadima.
Split je i grad sporta za koji njegovi stanovnici vole reći da je 'najsportskiji grad na svijetu', domaćin niza velikih sportskih manifestacija, dom klubova koji su se okitili brojnim nacionalnim i međunarodnim titulama, mjesto odakle su potekli brojni vrhunski sportaši, osvajači svjetskih i olimpijskih medalja.
Split nudi smještaj u sve većem broju luksuznih hotela, vilama i apartmanima; u gastronomskim specijalitetima može se uživati u restoranima svjetskog štiha i u autentičnim dalmatinskim konobama. Noćni život nudi ponešto za svakoga, od diskoteka, pomodnih barova i casina preko alternativnih gaža i tematskih kafića suvremene umjetnosti.
Nadaleko čuvena Riva mjesto je sastajanja svih Splićana, spoj prošlosti i sadašnjosti, mjesto gdje su naši stari pričali morske priče i ogovarali susjede temperamentom i dišpetom kakvog poznaje samo Split.

Turistička zajednica Split
Adresa: Obala Hrvatskog
narodnog preporoda 7/1
21000 Split
Telefon: +385 (0)21 348 600
Fax: +385 (0)21 348 604
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Web: www.visitsplit.com

More in this category: Klis »

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok