facebook  youtube  instagram logo

Newsletter No. 4 - 2021

 

header 4 2021

Poštovani poslovni partneri, dragi prijatelji,
u predsezoni koja je nastavljena zastojem turističkog prometa u svijetu kao posljedicom zabrana putovanja i rigoroznih sigurnosno-zdravstvenih mjera na povratku putnika u svoje zemlje, turizam Splitsko-dalmatinske županije dijeli sudbinu svih pogođenih pandemijom corona virusa, ali vjerujemo da će mjeseci pred nama donijeti postupno zahuktavanje turističkog prometa.U turističkom sektoru čini se sve da se početak intenzivnijeg dolaska gostiju dočeka u epidemiološkom i zdravstvenom smislu što sigurnije za goste i domaćine, pa će u veliki korak biti i skori početak cijepljenja turističkih radnika koji su u izravnom kontaktu sa gostima. Isto tako intenzivno se razgovara i o novim punktovima za testiranje gostiju, njihovoj sezonskoj organizaciji i funkcioniranju, u čemu je TZ županije u interesu turizma ozbiljan partner epidemiološkoj struci.
U nadi da ćemo uskoro ponovno biti dobri domaćini našim gostima, jer takve najave stižu sa najvažnijih emitivnih tržišta i iz avio-kompanija koje najavljuju svoje letove, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije vrijeme zastoja u rezervacijama koristi za organiziranje dobre pripremljenosti sektora te educiranje o tome kako poslovati, promovirati se i biti što bolji domaćin u vrlo specifičnim post-covid mjesecima. Izniman je interes turističkih djelatnika Splitsko-dalmatinske županije za sve edukacije, predavanja i radionice koje organiziramo u suradnju sa vodećim stručnjacima, što je najbolji dokaz želje, volje i spremnosti cijelog sektora da u sezonu uđu što bolje pripremljeni, prateći aktualne turističke trendove.  
Kako je jednako važno da jasna poruka o svim tim našim nastojanjima stigne do onih koje očekujemo u predstojećim mjesecima, u dnevnoj smo komunikaciji sa partnerima našeg turizma u inozemstvu, kao i predstavništvima HTZ-a. U on-line komunikaciji održavamo stalnu prisutnost ponude i aduta turizma Srednje Dalmacije putem društvenih mreža, ali svjesni smo toga da će najbolja promocija našeg turizma biti kvalitetna epidemiološka slika i uspješno zaustavljanje pandemije.
Srednja Dalmacija i ovog travnja ima što ponuditi onima koji u njoj potraže sunčani proljetni odmor, aktivnosti, zabavu i opuštanje u prirodi. Turistička i kulturna događanja organizirana su u on-line izdanju ili na otvorenim prostorima poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi. Sve to naš je ulog u još bolju turističku posjećenost u nadolazećim mjesecima.  
Dobro nam došli u Srednju Dalmaciju.


stella 2015

Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Virtualna prezentacija turističke ponude TZ SDŽ u Poljskoj

get2gether 4 2021

U organizaciji HTZ-a i predstavništva HTZ-a u Varšavi, a u okviru projekta „Get2gether“ održana je on-line prezentacija Splitsko – dalmatinske županije namijenjena poljskim partnerima, agentima, touroperatorima i predstavnicima medija. Uz ljepote i motive dolazaka u Srednju Dalmaciju naglasak u prezentaciji stavljen je na mjere koje se provode za siguran boravak u destinaciji. Direktor TZ SDŽ Joško Stella je sudionicima prezentacije predstavio Srednju Dalmaciju kao regiju gdje gosti uživaju u kristalno čistom moru, ekološki očuvanoj i jedinstvenoj prirodi, vrhunskoj eno i gastronomskoj sceni, bogatoj kulturnoj baštini, povijesnim gradovima. Turističke adute Makarske rivijere je predstavio direktor TZ Gradac Davor Andrijašević.Tijekom prezentacije kroz promotivne filmove predstavljene su ljepote Srednje Dalmacije i novosti u ponudi s posebnim naglaskom na nove agencijske programe namijenjene manjim grupama s posebnim interesima. Direktorica predstavništva HTZ-a u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz predstavila je nacionalnu oznaku sigurnosti Safe Stay in Croatia te mjere koje se poduzimaju za siguran boravak turista u Hrvatskoj.

Edukacija o post-covid poslovanju za privatne iznajmljivače

covid 4 2021Turistička zajednica SDŽ je nastavila s projektom edukacije privatnih iznajmljivača na području županije pa je 29.ožujka organizirala on–line interaktivno predavanje „Komunikacijske promjene uzrokovane COVID-19 pandemijom i njihova primjena u turističkom sektoru“. Cilj edukacija je usavršavanje i razvoj komunikacijske taktike i strategije privatnih iznajmljivača i njihovo upoznavanje s novim komunikacijskim trendovima na primjerima iz prakse. To bi u konačnici trebalo doprinijeti većem zadovoljstvu gostiju i boljim turističkim rezultatima. Zbog iznimno velikog interesa iznajmljivača za edukaciju koja je trebala biti u jednom danu, ona je produžena na tri dana, kako bi u njoj mogli sudjelovati svi zainteresirani i na kvalitetan način dobiti informacije i odgovore.

Ciklus online radionica za turističke agencije

Kako bi se što bolje prilagodili trenutnoj globalnoj situaciji i novim turističkim kretanjima u doba pandemije Covida 19 Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s UHPA-om organizirala je dvije online edukativne radionice uz follow up konzultacije namijenjene menadžerima i prodajnom osoblju u turističkim agencijama i različitim vrstama smještajnih objekata.
Treća radionica na temu „Izazovi povećane odgovornosti pružatelja usluga smještaja u COVID-19 vremenima“ će se održati 13. travnja u svrhu odgovora na dodatna pitanja iz prakse. S obzirom na aktualnost tema, nakon radionica bit će dostupne video snimke i pisani materijali. Sve navedene edukacije su besplatne i održavaju se putem online platformi. Za sudjelovanje u edukaciji potrebno je izvršiti prijavu slanjem e-maila na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Edukacija "Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu"

seloklub 4 2021Turističkom zajednicom Splitsko - dalmatinske županije u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo", a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta poziva sve zainteresirane na edukaciju "Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu" koja će se održati 13. i 14. travnja te 20. i 21. travnja 2021. godine putem ZOOM Webinara.
Prijavni obrazac

U SAD-u se emitira serija snimana u akvatoriju Srednje Dalmacije

bravotv 4 2021Popularni i najgledaniji američki reality-show Below Deck Sailing Yacht (Ispod palube) koja je snimljena u Hrvatskoj lanjskog ljeta, već mjesec dana se prikazuje na američkoj kabelskoj televiziji Bravo TV. Below Deck se prikazuje na Bravo TV mreži koja je jedna od najgledanijih američkih kabelskih televizija i ima 427 milijuna „pregleda na zahtjev“ i 222 milijuna „prijenosa uživo“.
Emitira se od 2013. godine, a koncept emisije uključuje praćenje profesionalnog i privatnog života posade i njihovih gostiju na mega jahtama. Nova sezona Below Deck  Sailing Yacht 2–CROATIA snimljena je u splitskom akvatoriju tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2020. godine. Za potrebe snimanja korišten je jedrenjak Parsifal III koji je bio usidren ispred hotela Le Méridien Lav u Podstrani.
Kako je to bila prva takva produkcija koja je snimana izvan SAD-a u izvanrednim okolnostima pandemije, sudionici tog spektakla morali su usko surađivati sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo u Splitu koji je odredio način i uvjete realizacije tog projekta.
BravoTV...

Avio-prijevoznici se vraćaju u Zračnu luku Split

asplit 4 2021Avioprijevoznici su u 2021. godini za sada skinuli samo dio letova do svibnja tako da Zračna luka od svibnja ima najave letova 43 avioprijevoznika iz 25 zemalja za Split, saznajemo u Zračnoj luci Split. Tako će u Resnik prema sadašnjim najavama slijetati avioni iz 73 europske destinacije. U konačnici će naravno realizacija tih najava ovisiti o razvoju epidemiološke situacije u Hrvatskoj i na našim emitivnim tržištima. Pri tome će značajnu ulogu imati pravila koje države budu uvjetovale svojim građanima za odlazak na putovanje, a osobito uvjeti koje će trebati ispuniti na povratku u svoju zemlju.
Inače, epidemija COVID 19 zatvorila je protekle godine gotovo sve europske zračne luke i bitno smanjila promet putnika pa je tako i u Zračnoj luci Split koja ostvarila 40 posto letova u odnosu na 2019.godinu s prosječnom popunjenošću zrakoplova od 50-60 posto raspoloživih sjedala.
Više...

Welcome desk u Zračnoj luci Split – Kaštela

welcomedesk 4 2021Ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, od sredine svibnja u zračnoj luci Split u Kaštelima ponovno će biti otvoren Welcome desk - informacijski pult na kojem će gosti odmah po dolasku u zračnu luku moći dobiti sve potrebne informacije vezane uz turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije. Welcome desk pokrenut je na inicijativu Turističke zajednice Kaštela, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko– dalmatinske županije, Grada Kaštela i Zračne luke. Nalazi se nasuprot međunarodnih dolazaka, a gostima će nuditi različite brošure, mape i informativne letke te najosnovnije podatke o rasporedu prometovanja autobusnih, trajektnih i željezničkih linija, te rent-a-car usluga. Isto tako, gosti tamo mogu dobiti informacije o specifičnostima turističke ponude područja koje namjeravaju posjetiti, među ostalim i gastro preporuke, prijedloge za obilazak znamenitosti, odnosno sve relevantne podatke za Splitsko – dalmatinsku županiju. S obzirom na epidemiološku sitauaciju gosti će moći dobiti i informacije vezane za COVID 19. Welcome desk će biti u Zračnoj luci do studenog, a raditi će svaki dan od 8 do 21 sat, odnosno sukladno potrebama i frekvenciji putnika.

Prvi vlak s turistima iz Češke stiže 28. svibnja

regiojet 4 2021Više od 15 tisuća Čeha već je kupilo svoju kartu za vlak koji će ih ovog ljeta dovesti u Hrvatsku na ljetovanje. Baš kao i lani, i ove godine će između dvije države prometovati vlak u organizaciji agencije RegioJet, no sada će, uz Rijeku, putnike voziti i prema Splitu.
Također, novost je da će se vlaku u Zagrebu moći ukrcati i domaći putnici. Vlak će u svibnju, lipnju i rujnu prometovati tri puta tjedno, a u špici sezone svakodnevno, a sve se organizira u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskom turističkom zajednicom. Ove godine kapacitet i cilj im je 100 tisuća putnika.
–Jako smo optimistični unatoč pandemiji. Računamo da će se situacija s koronavirusom smiriti, u Češkoj već padaju brojke, u Hrvatskoj nam sigurnost daje oznaka Safe Croatia za turističke objekte koji provode mjere sigurnosti. Ljudi pokazuju veliki interes za Hrvatsku i mislimo da će potražnja još rasti: mladi više kupuju karte, dok se obitelji odlučuju za turističke aranžmane koje također nudimo– kazao je Aleš Ondrůj iz RegioJeta. Lani je vlak prometovao s 12 vagona, a ove godine će ih biti 15 i prevozit će po 650 putnika. U Ogulinu će se kompozicija podijeliti na dva dijela te će njih sedam nastaviti prema Splitu, a osam prema Rijeci. Putnike će na odredištima čekati autobusi koji će ih potom prevesti na konačnu destinaciju, od Istre do Dubrovnika.
–Vlak dolazi u Zagreb rano ujutro i u Rijeci je u 10 sati, dok je povratak navečer, tako da ga i lokalni stanovnici mogu iskoristiti za izlet – najavljuje Ondrůj. Iz RegioJeta prate promjene u graničnim režimima te će na sebe preuzeti svu papirologiju – oni će od putnika prikupljati potvrde o testovima ili cijepljenju te ih izravno isporučiti MUP-u. Cijena karte u jednom smjeru je 22 eura, a u slučaju da se situacija zakomplicira, novac vraćaju putnicima.
Više...

Austrijske savezne željeznice uvode noćnu liniju prema Splitu

obb 4 2021Austrijske savezne željeznice (Österreichische Bundesbahnen - ÖBB) - ÖBB u suradnji sa slovačkim kolegama (ZSSK) širi ponudu svojih noćnih EuroNight vlakova pa će od 18. lipnja do 11. rujna 2021. dva puta tjedno povezivati Bratislavu, Beč, Graz i Split.Kako su objavile Austrijske savezne željeznice (ÖBB), noćni će vlakovi voziti dva puta tjedno na liniji Bratislava – Beč – Graz – Split. Na povratku će vlak EuroNight 1252 srijedom i subotom polaziti iz Splita te će preko Graza i Beča stizati u Bratislavu četvrtkom i nedjeljom ujutro.
Cijena karte za noćni vlak iznosi 29,90 eura u vagonu za sjedenje te 69,90 u vagonu za spavanje, a karte se mogu rezervirati već sada na stranicama ÖBB-a. U priopćenju se navodi kako će putnici na hrvatsku obalu uskoro moći putovati noću na klimatski prihvatljiv i udoban način, a predviđen je i prijevoz automobila i/ili motocikala.
Više....

Park prirode Biokovo i Skywalk otvoreni za posjet

skywalk 4 2021Park prirode Biokovo i vidikovac „Nebeska šetnica – Skywalk“ su od 1. travnja službeno otvoreni za posjećivanje. Cijena ulaznice koja se naplaćuju na ulaznoj recepciji iznosi 60 kn po osobi. Radno vrijeme Parka je od 6 do 19 sati, dok je vidikovac Skywalk otvoren od 7 do 19 sati. Posljednji ulaz u Park prirode Biokovo biokovskom cestom moguć je u 18 sati.
Kako su još uvijek na snazi epidemiološke mjere vezane uz virus COVID 19, sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posjet parku treba se odvijati uz pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti i higijenskih standarda.
Više......

Muzej grada Splita produžuje izložbu Velo misto i njegova fontana

muzejgs 4 2021Izložbom Velo misto i njegova fontana, Muzej grada se prisjeća vremena iz 1979. godine kada je rekonstruirana monumentalna fontana na Rivi autora Stjepana Gračana koja je postavljena kao scenografija za snimanje serije Velo misto. Brojne Splićanke i Splićane vežu lijepe obiteljske uspomene uz fontanu iz Velog mista koje su trajno obilježene fotografijama. Dio tih fotografija prezentiran je na izložbi koju prate prigodni katalog i suveniri koji se mogu kupiti na recepciji Muzeja grada Splita.
Zbog velikog interesa za izložbu Velo misto i njegova fontana Muzej grada Splita odlučio je produžuiti njeno trajanje do petka 30. travnja 2021. Izložba se u Galeriji Muzeja grada Splita može razgledati radnim danom, (ponedjeljak-petak, 9.30-16.30 sati) te vikendom (subota-nedjelja, 10-14 sati). Posjeti su organizirani u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ.

31. Marulićevi dani

marulic 4 2021Svečano otvorenje 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, na kojem će se dodijeliti Maruli za najbolja ostvarenja prethodnog Festivala te Nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2020. bit će održano 21. travnja 2021. u HNK Split.U srijedu, 21. travnja izvedbom predstave "Usidrene" Elvisa Bošnjaka u koprodukciji GDK Gavella / HNK Split / HNK Zadar počinje 31. Festival hrvatske drame Marulićevi dani u HNK Split. U službenoj konkurenciji 31. Festivala hrvatske drame Marulićevi dani bit će predstavljeno 12 izvedbi hrvatskih kazališta, a izvan konkurencije na zatvaranju Festivala bit će izvedena najbolja prošlogodišnja predstava Festivala: Ranko Marinkovića Kiklop, redatelj Saša Anočić, Gradsko dramsko kazalište Gavella.Uz službeni program odvijat će se i bogat popratni program: javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2020., dramske radionice pod vodstvom istaknutog dramskog pisca Tomislava Zajeca i promocije knjiga. U povodu 500. obljetnice prvotiska Judite, u čijem znaku će proteći Festival, organizirat će se čitav niz događanja pod pokroviteljstvom grada Splita i kulturnih institucija grada. Održat će se i tradicionalna pjesnička manifestcija Ča, more, judi na Šolti, uz polaganje vijenca na kuću boravka Marka Marulića u Nečujmu.
Više...

Informacije objavljene u Newsletteru smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihova unošenja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije upozorava da se navedene informacije ne smiju se smatrati temeljem za donošenje važnih osobnih ili poslovnih odluka te ste suglasni da Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije nećete smatrati odgovornom za moguće neostvarenje Vaših očekivanja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije se u potpunosti odriče svake odgovornosti za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja Newslettera te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja navedenog sadržaja.

 

 

 

 

 

 

 

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok