facebook  youtube  instagram logo

Newsletter No. 2 - 2021

 

header 2 2021

Dragi prijatelji i poslovni partneri,
sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj koja je preduvjet ostvarivanja značajnijeg turističkog prometa daje razlog za optimizam i stvara pozitivno ozračje u vrijeme intenzivnijih priprema za početak nove turističke sezone. Protuepidemijske mjere proteklih mjeseci koje daju rezultate pomno se prate na našim emitivnim tržištima i u izravnoj su vezi sa brojem rezervacija i zanimanjem gostiju za Splitsko-dalmatinsku županiju. No, tek bi procijepljenost stanovništva koja je u tijeku trebala stvoriti pretpostavke normalizacije međunarodnog turističkog prometa.
O tome ovih dana stižu poruke sa svih razina međunarodnih turističkih institucija koje su lanjsku godinu po svim obrađenim podacima službeno proglasile najgorom godinom u povijesti turizma. Istovremeno, iako je 2021. godina započela sa velikim epidemiološkim problemima u većini EU zemalja, inozemni partneri turizma Splitsko-dalmatinske županije iznose informacije o laganom početku novih upita i rezervacijama koje stižu uz one koje su od lani prebačene na ovu godinu. U skladu s tim i avio-kompanije najavljuju svoje planirane ovogodišnje letove prema zračnoj luci Split, ali uvijek uz ogradu kako će svi ti planovi ovisiti o epidemiološkoj slici naše županije.
Na kvalitetu turističkih usluga u našoj županiji ovih dana potencijalne goste podsjećaju brojne nagrade i priznanja koja iz svijeta baš sada dolaze za naše objekte, sadržaje i kvalitetu usluge pruženu gostima u teškoj pandemijskoj 2020. godini, što će sigurno doprinijeti rastu zanimanja za dolaske i u mjesecima koji su pred nama. Zanimanju gostiju trebala bi doprinijeti i nacionalna sigurnosna oznaka „Safe stay in Croatia" koja će jamčiti odgovornost i sigurnost boravka turista u Hrvatskoj, a čija implementacija je u tijeku jer će ove godine sigurnost biti glavna pretpostavka odabira mjesta za odmor.
I dok se ranije planirane aktivnosti, događanja i manifestacije u našoj županiji odvijaju u on-line obliku u skladu sa protuepidemijskim mjerama, vrijeme do dolaska prvih ovogodišnjih gostiju koristimo za još bolju pripremu i planiranje svih zdravstveno-sigurnosnih pretpostavki za njihov boravak jer ih želimo dočekati odgovorno i pružiti im ugodan i bezbrižan odmor.
Dobro nam došli u Srednju Dalmaciju!.


stella 2015

Joško Stella
direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Zračna luke Split i Brač očekuju oporavak zračnog prometa

airporti 2 2021

U 2021. godini očekuje se početak oporavka zračnog prometa čiji intenzitet zavisi o epidemiološkoj situaciji u RH i na  emitivnim tržištima. Svi avioprijevoznici koji su do sada letjeli u Zračnu luku Split žele zadržati svoje povijesno stečene slotove čime nedvojbeno iskazuju interes za buduću suradnju, kažu u Zračnoj luci Split. U najavi je izmjena Uredbe EU 95/93 koja bi potaknula avioprijevoznike da donesu odluke za sezonu 2021., a bez posljedica na stečena prava iz vremena prije pandemije izazvane virusom covid. Očekivanja su da bi se sredinom ožujka 2021.godine mogla dobiti jasnije informacija od avioprijevoznika po pitanju konkretnih destinacija i broja letova.
Zračna luka Split je u svom poslovnom planu za 2021. godinu predvidjela promet od 1,3 milijuna putnika što je dvostruko više od prometa u 2020., a što je 40% prometa prometa  rekordne 2019. Godine. Do korekcije plana može doći u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, problema sa cijepljenjem te nedostatka zajedničkog protokola o testiranju putnika u zračnom prometu na razini EU.
Zračna luka Brač očekuje ove godine održavanje dvije linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Brača koja u ljetnom redu letenja prometuje dva puta tjedno. Na svojoj dugogodišnjoj charter liniji Graz - Brač Croatia Airlines planira obnoviti promet od sredine svibnja do početka listopada. Njemački Sundair planira charter letove iz Berlina i Dusseldorfa od početka svibnja do kraja listopada. Charter letove iz Berna i Graza obavljat će Great Dane Airlines u posezoni, to jest u razdoblju od rujna do listopada. Trenutno se pregovara s Luxairom te se u zračnoj luci nadaju kako će aviokompanija Luxair donijeti odluku o ponovnom uvođenju linije Luxembourg - Brač već za ovo ljeto.
Airport Split
Airport Brač

Hotel Plaža Duće osvojio HolidayCheck nagradu

hotelduce 2 2021Renomirani švicarski turistički portal HolidayCheck, najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području, i ove je godine dodijelio prestižnu nagradu HolidayCheck Special Award 2021. Među 607 nagrađenih hotela našla su se i dva hrvatska hotela. Prema autentičnim recenzijama više od 420 tisuća korisnika portala izabrani su najbolji i najuspješniji hoteli u čak 35 zemalja, a u Hrvatskoj je nagrada dodijeljena hotelu Plaža Duće i hotelu Miramar u Opatiji.
-Zadovoljni smo zbog ovog priznanja jer je ono velika besplatna reklama za naš hotel i sve što smo se trudili pružiti gostima u teškoj godini iza nas. Nama je jedini cilj zadovoljan gost, a ovim priznanjem smo to i uspjeli postići. Najviše gostiju je bilo upravo iz Njemačke i Austrije. Lani smo realizirali 55 posto prometa iz 2019. godine, a radili smo od početka lipnja do početka listopada - kaže Domagoj Tomasović, vlasnik hotela koji je registriran s četiri zvjezdice, iako je opremljen i nudi uslugu od pet hotelskih zvjezdica. Ove godine planiraju otvoriti hotel za Uskrs, a svi planovi im ovise o broju oboljelih od COVID-a 19.
Portal HolidayCheck omogućuje rezervacije i preglede brojnih ponuda i to na temelju autentičnih recenzija kojih je na portalu gotovo 10 milijuna objavljeno samo za hotele. Portal nudi i niz važnih i aktualnih informacija o destinacijama diljem svijeta, a najveću važnost pridaje recenzijama samih putnika koji su boravili u nekom mjestu.
Hotel Duće...
Holidaycheck

Dinara je 12.Park prirode u Hrvatskoj

dinara 2 2021Masiv Dinare (Dinara, dio Troglava i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu su jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora proglašene Parkom prirode "Dinara". Park prirode "Dinara" na površini od gotovo 63.000 hektara prostire se na području Splitsko-dalmatinske županije s udjelom od 63 % kopnene površine i Šibensko-kninske županije pa nakon Parka prirode Velebit, Dinara postaje najveće područje parka prirode.
Park prirode “Dinara značajan je zbog očuvanih izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, brojnih divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih i poluprirodnih staništa, autohtonih pasmina te bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa sačuvanog u brojnim arheološkim nalazima i kulturno–povijesnim lokalitetima.
Na području Parka prirode nalazi se i najviši vrh Republike Hrvatske – Sinjal (1831 m). Proglašenjem parka prirode otvaraju se pretpostavke turističkog razvoja ovog područja kroz mogućnost smještaja i gastronomske ponude koja bi uključivala lokalne proizvođače hrane.
Više...

Zimska avantura na najljepšim biciklističkim stazama u Hrvatskoj

bracbike 2 2012Ovim naslovom Red Bull kao jedan od najvećih promotora aktivnog odmora je na svojoj web stranici pozvao čitatelje na odlazak u one dijelove Hrvatske koji su idealni za ljubitelje brdskog biciklizma, ali i biciklizma uopće. Među njima je na području Srednje Dalmacije izdvojio označene biciklističke staze otoka Brača kojima se od 2018. godine vozi veliki broj rekreativnih, ali i profesionalnih biciklista i na kojima se svake godine održava više biciklističkih utrka. Tako se cikloturizam i uređenje infrastrukture za cikloturizam pokazao kao sadržaj značajan za razvoj cijelogodišnjeg turizma na otoku Braču.
Više...

Počelo prikazivanje filma "Bliss"

bliss 2 2021Holivudske zvijezde Salma Hayek i Owen Wilson u srpnju 2019. godine boravili su u Hrvatskoj, gdje su snimali film "Bliss". Objavljen je i trailer za film, koji je od petka 5. veljače dostupan na Amazon Primeu."Bliss" je znanstveno-fantastična drama uz realne priče o ljubavi i odnosu oca i kćeri. Među predivne lokacije filma scenarist i redatelj filma Mike Cahill dio radnje smjestio je u Split i Dubrovnik, a kadrovi iz Hrvatske vide se već u prvom traileru filma. Vidljiva je splitska Riva, Galerija Meštrović, restoran i vidikovac na Marjanu, koji izgledaju bajkovito, a u takvoj radnji se Split i našao. Najava filma će sigurno biti odlična reklama za Split i Hrvatsku.
Više...

Nova kulturna scena Splita

scena 2 2021U tijeku su završne pripreme za tehnički pregled nove višenamjenske dvorane na Trgu Hrvatske bratske zajednice, za koju se izdavanje uporabne dozvole očekuje krajem veljače.To je nova kulturna scena grada Splita u kojoj će uskoro biti moguće održavati kino projekcije, kazališne predstave, kulturno – glazbene događaje, konferencije i kongrese. U gledalištu je 155 sjedećih mjesta te dva mjesta za osobe s invaliditetom. Osim prostora dvorane rekonstrukcijom su obuhvaćene i prateće prostorije, garderoba, sanitarne prostorije i ostale prostorije za potrebe scenskog osoblja. Sam pristup dvorani prilagođen je osobama s invaliditetom te osobama smanjene pokretljivosti, ugradnjom dviju rampa na stubištima. U nadi poboljšanja epidemioloških mjera i oživljavanja kulturne scene, ova nova pozornica vrlo skoro otvorit će svoja vrata građanima.
Više...

Hvarski arsenal u European Diplomacy & Economics online magazinu

hvar 2 2021U povodu dobivanja prestižnog priznanja European Heritage Awards 2020., u renomiranom European Diplomacy & Economics Online Magazinu objavljen je veliki članak o poznatom Arsenalu, najvažnijoj javnoj građevini u Hvaru. Objava je nastala kao rezultat suradnje Predstavništva HTZ-a u Austriji, TZ grada Hvara i uredništva časopisa.U objavi se prenosi kako je Arsenal dobitnik nagrade Europa Nostra, najprestižnije europske nagrade u području baštine, koju Europska unija dodjeljuje od 2002. godine. Ove godine priznanje je dodijeljeno 21 projektu iz 15 zemalja, a Arsenal je pobjednik u kategoriji konzervacija. Priznanje je dodijeljeno za obnovu i jačanje nosive konstrukcije Arsenala, a s obzirom na aktualnu situaciju s korona virusom, ceremonija dodjele nagrada ove je godine po prvi put održana virtualno.Zgrada Arsenala, smještena u centru grada Hvara, najvažnije luke otoka, pažljivo je obnovljena i uspješno pretvorena u živo kulturno središte za posjetitelje i lokalnu zajednicu. European Diplomacy & Economics je časopis namijenjen profesionalcima u području diplomacije, ali i široj publici diljem Europske unije s obzirom da obrađuje područja ekonomije i kulture.
Više...

»Dioklecijanova škrinjica« s priznanjem Svjetske federacije turističkih vodiča

skrinjica 2 2021Projekt Grada Splita i Društva turističkih vodiča Split “Dioklecijanova škrinjica“ dobio je veliko priznanje Svjetske federacije turističkih vodiča (WFTGA). Svjetska federacija turističkih vodiča sa sjedištem u Beču, okuplja nacionalne udruge iz 80 zemalja svijeta te predstavlja preko 150 tisuća vodiča. Povodom Međunarodnog dana obrazovanja koji se obilježava 24. siječnja, Svjetska federacija turističkih vodiča ovaj je projekt pod imenom “Children - the guardians of our heritage“ uz veliku zaslugu Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, inaugurirala kao sjajan primjer i poželjan model kako djeci kroz edukaciju približiti važnost povijesne i kulturne baštine. Uz to, iz ove međunarodne organizacije pozivaju i druge zemlje da se pridruže projektu iz Splita te da isti model edukacije i prezentacije povijesnog naslijeđa primjene i u svojim gradovima.
Podsjetimo, “Dioklecijanova škrinjica“ dugogodišnji je projekt kroz koji se djeca i mladi educiraju o značaju splitske kulturne baštine. Uči ih se kako tu baštinu ne samo poštivati i prezentirati, nego kako za buduća stoljeća sačuvati to veliko povijesno i civilizacijsko naslijeđe koje ima grad pod Marjanom. Sam projekt “Dioklecijanova škrinjica” održava se od 2012. godine. U njemu sudjeluje 1700 učenika, više od 70 nastavnika iz svih splitskih osnovnih škola, školski koordinatori, kao i veliki broj turističkih vodiča.
Više...

Izložba "Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi"

mestrovic 2 2021Izložba "Ivan Meštrović i sve njegove ljubavi" koja je u Galeriji Meštrović u Splitu otvorena do 15. veljače, kroz skulpture, pisma i fotografije prikazuje kakav je bio njegov odnos prema ženama i koje su žene obilježile život tog hrvatskog kipara te inspirirale neke od njegovih radova. Na ta pitanja nastojala je odgovoriti muzejska pedagoginja Iris Marinović, kustosica izložbe.
Cilj izložbe bio je povezati skulpture intimističkog karaktera iz stalnog postava kao što su „Portret Ruže Meštrović“, „Vestalka“, „Portret Olge Meštrović“, „Kontemplacija“ i „Portret Ivana Meštrovića“ Vlahe Bukovca sa stvarnim osobama koje su inspirirale umjetnika na stvaranje tih djela. Tako smatra autorica, dolazi do novog tumačenja umjetnikovih djela, skulpture dobivaju pozadinsku priču i oživotvoruju stvarne žene i njihove sudbine koje su bile i dio umjetnikova sentimentalnog i ljubavnog života te su ga inspirirale na njihov nastanak.
Više....

5. Solin Winterfest on line

winterfest 2 2021Manifestacija Solin Winterfest je proteklih godina kroz različite teme i događanja privukla pozornost Solinjana, ali i turista jer realizacijom ovog projekta Turistička zajednica Solin želi pozicionirati grad Solin kao cjelogodišnju destinaciju. Riječ je o projektu zimskog festivala koji kroz 4 različite teme prikazuje svu kulturnu, prirodnu i vjersku baštinu grada Solina svojim sugrađanima, ali i posjetiteljima iz okolnih gradova i turistima. Zbog trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnji će se Solin Winterfest realizirati u virtualnom okruženju. Jedna od novih, ovogodišnjih aktivnosti je interpretativna šetnja "Kraljevske priče iz Solina" koja prikazuje vrijeme vladavine kraljice Jelene Slavne na Gospinom otoku kao i priču o kralju Zvonimiru i njegovoj supruzi Jeleni Lijepoj u crkvi sv. Petra i Mojsija, poznatijoj u puku pod nazivom Šuplja crkva te priči o knezu Tripimiru na Rižinicama. Osim kraljevskih priča iz Solina, u okviru Winterfesta, posjetitelji će moći "prošetati" kroz Salonu, najveći arheološki park u Hrvatskoj s don Franom Bulićem, dugogodišnjim ravnateljem Arheološkog muzeja u Splitu. Kroz njegovu priču će saznati zanimljivosti o starokršćanskom groblju Manastirine, muzeju Tusculum, Episkopalnom centru te Amfiteatru.
YouTube
TZ Solin

Otvorene prijave za 21. Splitski maraton 26.09.2021.

maraton 2 2021Split Maraton je manifestacija potekla iz Splitskog polumaratona koji organiziraju Maraton klub Marjan koji kao udruga postoji i djeluje od 2000. godine i Maratonist j.d.o.o. Splitski maraton je volonterski projekt koji zahvaljujući zaljubljenicima u trčanje danas okuplja rekordan broj sudionika. Pripremu i provedbu manifestacije tijekom cijele godine vodi „Organizacijski odbor Split Maratona“, uz potpore TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita. U 2021. godini otvara se s punim maratonom, štafetnim maratonom, polumaratonom, utrkom na 5 km i dječjim utrkama na 650m, 1.250m i 2.500m.Sudjelovanjem u utrkama, najmlađima se želi pružiti priliku za razvoj natjecateljskog duha i ljubavi prema sportu te istaknuti važnost solidarnosti i brige za bolesne i potrebite od najranije dobi. Tijekom 21. Splitskog maratona dio sudionika će postići vrhunske sportske rezultate, neki će oboriti vlastiti rekord, dio će otrčati svoj prvi maraton ili polumaraton, a mnogi će jednostavno uživati i svojim sudjelovanjem dati humanitarni doprinos cijeloj manifestaciji.
Više...

Informacije objavljene u Newsletteru smatraju se točnima i pouzdanima u vrijeme njihova unošenja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije upozorava da se navedene informacije ne smiju se smatrati temeljem za donošenje važnih osobnih ili poslovnih odluka te ste suglasni da Turističku zajednicu Splitsko – dalmatinske županije nećete smatrati odgovornom za moguće neostvarenje Vaših očekivanja. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije se u potpunosti odriče svake odgovornosti za bilo koje radnje korisnika uporabom ili zlouporabom sadržaja Newslettera te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku ili bilo kojoj trećoj strani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja navedenog sadržaja.

 

 

 

 

 

 

HTZ 2021 dig nomadi Central Dalmatia 2560x1440

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. Prilaz braće Kaliterna 10/I, p.p. 430, 21000 Split,  Tel/fax: +385(0)21 490 032, 490 033, 490 036 Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

htz hr-HR

logo odrzivi razvoj 160

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok