Velika Gospa

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, blagdan velike Gospe, odnosno Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, slavi se posebno svečano. Mnoštvo hodočasnika cijelu noć hodočasti do Sinja, rano ujutro sudjelujući na misnom slavlju u crkvi u središtu Sinja. Mnogi na zavjet dolaze bosi, pješke, iz dalekih krajeva. Već dan prije slavlja Sinj je pun svijeta, žamora, ulice i crkva postaju pretijesni.

Središnji događaj je iznošenje slike Čudotvorne Gospe Sinjske iz crkve u svečanu procesiju ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima. Nose je alkari, alkarski momci, policajci, hrvatska vojska, vatrogasci, članovi udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca, članovi udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, članovi građanskih udruga, časne sestre i franjevci, glazbari, djevojke u narodnim nošnjama, gradonačelnici i načelnici općina i dobročinitelji Svetišta Gospe Sinjske.

Sinjani s prozora posipaju Gospin put laticama cvijeća. Praćena molitvom krunice i marijanskim pjesmama, Gospina slika se potom vraća na trg ispred crkve, gdje se slavi bogoslužje. U večernjim satima se također slavi sveta misa na trgu, no bez procesije. Na Veliku Gospu obilježava se i Dan grada Sinja.

LOKACIJA

Sinj

DATUM

15.08.2024.

Visit us on instagram