Eno-Gastronomija

Soparnik - jednostavnost starih vremena

Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, delicija zaštićena zemljopisnim podrijetlom, datira još iz vremena Osmanlija. Jednostavno jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta za čiju su pripremu potrebne dvije okrugle drvene ploče ili sinije, valjak za valjanje i vatra u kominu. Na ovom izletu upoznat ćete pripremu soparnika od njegovog samog početka, od brašna. Vidjet ćete i doživjeti stari način proizvodnje brašna, uz pomoć mlina i vode. Nakon posjete mlinici odlazi se na Klis gdje se u autohtonom prostoru tipičnog dalmatinskog zaseoka uči o značaju sopranika i kako ga izvorno pripremiti u suradnji s našim kuharom. Osjetit ćete ovo jelo svim osjetilima unatoč njegovoj jednostavnosti koja govori toliko puno o načinu života i kulturi stanovnika drevne Poljičke republike.


vođeni razgled Splita s naglaskom na gastronomiju; posjet Gašpinoj mlinici; odlazak na Klis gdje se u autohtonom prostoru tipičnog dalmatinskog zaseoka uči o značaju sopranika i kako ga izvorno pripremiti


Aranžman je moguće realizirati u trajanju od tri dana. Okvirni program aktivnosti za trodnevni aranžman obuhvaća: 1. dan dolazak, razgled Splita s naglaskom na gastronomiju, posjet glavnoj tržnici; 2. dan razgledavanje mlinica, procesa proizvodnje brašna i degustacija fritula i travarice – Klis, pripravljanje i degustacija soparnika te autohtonih sorata vina. 3. dan povratak. Aranžman se može realizirati u periodu od 1.travnja do 31. listopada za grupe od minimalno dvije osobe do maksimalno 15 osoba. Smještaj je moguć u hotelu s tri. četiri ili pet zvjezdica dok je prijevoz moguć našim kombi vozilima. Stručno vođenje moguće je na engleskom  jeziku, a na upit i na drugim jezicima. Svi navedeni podaci su okvirni i nisu obvezujući pa Vas molimo da nam se obratite za izradu konačne ponude.

 dalmatia   htz uhpa
 

HTZ 2016 static banner 300x250 v3.0 AFAM1 HTZ 2016 static banner 300x250 v2.0 CC1 HTZ 2016 static banner 300x250 v2.0 EFR1 

Ove Internetske stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.